Bloemencorso 65 jaar Efteling in bloemen + backstage!

Afgelopen zondag 10 september werd er in het Brabantse Valkenswaard een bloemencorso georganiseerd in samenwerking met de Efteling in het thema 65 jaar Efteling in bloemen! Natuurlijk liet ik dit bijzondere evenement niet aan me voorbijgaan en was ik hierbij aanwezig.

De opbouw van de wagens

Op Twitter had ik het geluk dat bouwgroep BS Leenderweg mij had benaderd of ik een dag voor de optocht bij hun in de bouwloods een kijkje wou nemen bij de in aanbouw zijnde wagen. Ze hadden namelijk gezien dat iemand uit Groningen helemaal naar Valkenswaard kwam voor een bloemencorso en ze vonden dat zo bijzonder dat ze me hadden uitgenodigd. Natuurlijk heb ik me deze kans niet voorbij laten gaan en zodoende ben ik een dag voor het corso alvast naar Valkenswaard gegaan om een kijkje te nemen in een bouwloods. Hier werd ik verwelkomd door Johan die me de wagen en een paar vrijwilligers liet zien. Op dat moment waren een stuk of vijftig mensen bezig met de wagen vol te prikken met dahlia’s. Wat mij opviel tijdens dit bezoek was hoe gastvrij de mensen waren. Er was namelijk een stellage gemaakt om de wagen heen om goed de hoogte in te bouwen. We werden er eerst op gewezen dat we overal foto’s mochten maken behalve op de stellage aangezien we niet verzekerd zouden zijn als we vielen. Nu vond iemand dat zo raar dat hij ervoor heeft gezorgd dat we gewoon de stellage op mochten, leuk! Na dit leuke bezoek zijn we wezen logeren bij iemand in Schijndel en gingen we de volgende dag vroeg op pad voor het bloemencorso.

Het dagprogramma

Naast dat er zondag een bloemencorso was om 14:00 waren er nog verschillende activiteiten omheen. Zo liepen Roodkapje, de Gelaarsde Kat, Karen, Assepoester en Pardoes in de ochtend rond op het Rabo kinderplein. Dit was een kleine parkeerplaats waar een springkussen, Zweefmolen en andere kinderactiviteiten te doen waren. Op de route van het corso traden verschillende bandjes op als ook de Efteling Muzikanten.

Naast het Rabo Kinderplein had je ook nog Park Dahlia Nostalgia waar onder andere een kleine nostalgische kermis was. Verder was hier iemand waar je een Efteling karikatuur van jezelf kon laten maken onder de naam Anton Pieck (vond het zelf een erg respectloze naam). Ook kon je er binnenkijken in een paar authentieke woonwagens uit de jaren ’18 en stonden er verschillende foodtrucks. In dit park had je als enige toegang op vertoon van je entreebewijs en het was er behoorlijk druk.

De optocht

Voor deze dag waren twee soorten tickets te koop. Je had een normaal ticket waarmee je toegang had tot het gebied en langs de kant kon kijken en je had een combiticket waarmee je toegang had en een plek had op de tribune vlakbij het VIP plein. Nu was ik in het bezit van een combiticket en had ik een mooie tribune plek rechtsvoor. In het programmaboekje stond dat om 13:30 een Frans van Best Memorial tocht zou beginnen. Nu wouden wij zeker zijn van goede plekken en zaten we er al om 13:00. Terwijl we aan het wachten waren op de klassieke auto’s hadden we ook nog het geluk dat direct naast ons draaiorgel Fata Morgana allemaal Efteling orgelmuziek te spelen. Je begrijpt al dat het half uurtje wachten geen straf was met dit muzikale genot!

Om 13:45 begon dan toch met een kwartier vertraging de Frans van Best Memorial optocht. De auto’s reden tot aan het VIP plein dat zowat naast de tribune lag dus waar we mooi uitzicht op hadden. In de klassieke auto’s zaten verschillende Efteling sprookjesfiguren die uiteindelijk na een toespraak van de burgemeester, voorzitter van het bloemencorso en Olaf Vughts van de Efteling officieel het bloemencorso opende met confetti.

De optocht begon met een kinderoptocht en draaiorgel Fata Morgana (welke Efteling draaiorgel muziek ten gehore bracht) die de groep voor ging. Van een paar bouwgroepen hebben de kinderen zelf ook helemaal een kleine bloemenwagen gemaakt. Ze hebben er alles zelf van gedaan. Het lassen, ontwerpen en de dahlia’s prikken hadden de kinderen gedaan. Er waren verschillende soorten wagens gemaakt door de kinderen zoals Ezeltje Strekje, Sprookjesboom met muzikale paddenstoelen en een boot uit de Vliegende Hollander. Erg leuk gedaan en tof om te zien dat de kinderen er zo bij betrokken zijn!

Na deze kinderoptocht begon drum- en showband Adest Musica te beginnen met spelen en lopen waardoor de grote wagens in beweging kwamen. Als eerste kwam de praalwagen met het thema Polles Keuken van bouwgroep Wilhelmina de hoek om. Op deze wagen zat een echte Polle en ik vond het erg leuk dat ze ook een restaurant uit het park erbij betrokken hadden.

Als tweede wagen kwam er een wagen in het thema van de Chinese Nachtegaal door bouwgroep de Kerkakkers. Deze wagen had wel beweging en zag er wel erg mooi en indrukwekkend uit. Als derde wagen kwam de wagen met het thema van Doornroosje door bouwgroep Kompas. Deze wagen behoorde tot een van mijn favoriete. Het was uitgebeeld als twee grote rozen waar boven het kasteeltje van Doornroosje rondjes draaide. Aan de achterkant werden nog steeds bloemen geprikt waarbij soms iemand in slaap viel. Na deze praalwagen volgde er showband Excelsior uit Renkum en daarna kwam de wagen in het thema van het meisje met de zwavelstokjes. Opzich wel mooi gemaakt maar niet echt mijn smaak wagen. De wagen erna was in het thema van Sneeuwwitje en was wel een bijzondere eend in de bijt want deze was gemaakt door bouwgroep Hazestraat waarvan het ontwerp door Frank Schooleman werd gemaakt die werkzaam is in de Efteling zelf als teamleider thematisering. Ook werd er bij deze wagen gebruik gemaakt van een groot LED-scherm en bestond het uit twee delen. Gezien deze reden was deze wagen dan ook uitgesloten van de prijsuitreiking. Wel zo eerlijk want deze wagen was aan alle kanten hartstikke mooi gethematiseerd!

Na de wagen van Sneeuwwitje kwam de wagen van de Vliegende Hollander. Hier hadden ze een kleine wagen gemaakt met een bootje en op de grote wagen stond een grote leeuw en aan de achterkant golven waarin de Vliegende Hollander gezonken moest zijn. Toen deze wagen aan ons voorbij was kwam showharmonie OBK om de hoek gelopen. De volgende wagen was in het teken van Villa Volta en dit was dan ook de wagen waar wij de dag van te voren bij mochten kijken. Hier waren de bokkenrijders uitgebeeld op paarden en onderaan de wagen zaten spiegels die de illusie moesten wekken dat je de bokkenrijders op de kop zag.

Villa Volta werd gevolgd door de wagen in het thema van Aquanura. Hier hadden ze de kikkers die de watershow in gang zetten een prominente rol gegeven. Deze twee kikkers doken naar een bal toe die onderaan de wagen was gemaakt. Voor de wagen reed Anura in een hele lange jurk gemaakt van bloemen. Na deze wagen kwamen we in het thema van Baron 1898. Deze wagen had voornamelijk de Witte Wieven uitgebeeld met wat mijnwerkers die in de mijn bezig waren. Eens in de zoveel tijd stopte de muziek en hoorde je de Witte Wieven waarna de mijnwerkers weer verder gingen. Ook het grote wiel was uitgebeeld.

Drumfanfare Jong Leven – Gerwen zorgde na deze wagen weer voor wat muziek. Toen het drumfanfare aan ons voorbij was kwam de wagen in het thema van Fata Morgana langs. Deze vond ik ook niet heel denderend. Leuk bedacht dat de uitbeelding op een boot was gemaakt maar het viel me tegen dat Djinn in 2D was uitgevoerd. Gelukkig werd Fata Morgana opgevolgd door de wagen die was gethematiseerd naar de Stoomcarrousel. Deze was erg mooi en vind het dan ook jammer dat deze zo laag is geëindigd in het klassement. Er waren twee paarden uit de stoomcarrousel uitgebeeld met een groot rad in het midden waardoor de paarden zo af en toe op en neer bewogen. Aan de achterkant werd het orgel uitgebeeld.

De laatste showband Sint Joris uit Hoogeloon kwam aan ons voorbij en hierna volgde de tweede wagen die was gethematiseerd rondom een restaurant uit het park. Deze wagen stond namelijk in het teken van Station de Oost en dan specifiek de Brutale Aap. Voorop de wagen stond een pizzabakker live pizzadeeg te bereiden met een reusachtige aap achter zich. Op de aap stonden passagiers te wachten op de stoomtrein welke ook werd uitgebeeld achterop de wagen. Als laatste wagen was de wagen die in het teken van Holle Bolle Gijs stond. Leuk bedachte wagen maar niet mijn favoriet (ondanks dat hij 1e was geworden in het klassement). Voordat deze wagen voorbij kwam werden er papieren uitgedeeld waarvan je een prop kon maken om in een mond van een zelfverzonnen Gijs te doen. Het enige Eftelingse aan deze wagen waren de rieten manden waar Papier Hierboven stond. Leuk bedacht, maar zeker niet mijn nummer één.

Efteling taarten tentoonstelling

Toen de parade was afgelopen las ik op de Facebook van het bloemencorso dat er ook nog een Efteling taarten tentoonstelling was in de kunstkeuken. Hier zijn wij uiteraard naartoe gegaan. Het was er redelijk rustig aangezien ze dit waren vergeten te vermelden in het programmaboekje. Er waren 14 taarten die helemaal in het teken stonden van de Efteling. De taarten waren door verschillende mensen gemaakt en waren in de thema’s van bijvoorbeeld de Sprookjessprokkelaar, Draak Edna van Joris en de Draak of Raponsje. Leuk gemaakt met heel veel fondant en eigenlijk te mooi om op te eten (gelukkig hoefden we dat ook niet).

Na deze taarten gezien te hebben was de dag afgelopen en zijn wij weer teruggegaan. Heb erg genoten van het corso en het prachtige weer dat we hadden. Vind het toch altijd knap van de buurtschappen dat ze elk jaar zo een prachtige wagens kunnen maken met dan dit jaar de Efteling als thema. Chapeau het zag er prachtig uit!

Jelmer

2 gedachten over “Bloemencorso 65 jaar Efteling in bloemen + backstage!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.