De Efteling is goedkoop

Laatst heeft de Efteling via het abonnementhouder magazine Wonder bekend gemaakt dat de toegangsprijzen van de Efteling en van het Efteling abonnement in 2018 omhooggaan. Vanzelfsprekend kwam er een stortvloed van negatieve reacties op sociale media. Maar eigenlijk is de Efteling nog steeds goedkoop, het ligt er als enige aan waarmee je het vergelijkt.

De Efteling is duur

De discussie begint al met het idee dat de Efteling een duur dagje uit zou zijn. Vanaf maandag 12 februari kost een kaartje namelijk €38,00 aan de kassa en in de zomermaanden komt daar nog €2,00 boven op. Een reguliere parkbezoeker besteed daarnaast nog wat geld aan eten, drinken en een souvenir. Laten we voor het gemak zeggen dat een gemiddeld persoon €45,00 tot €50,00 kwijt is aan een dagje Efteling. Een gemiddeld gezin van vier personen zou dus ongeveer €200,00 kwijt zijn aan de Efteling.

Er is daarom bij elke prijsverhoging van de Efteling de discussie of het niet te duur wordt. Voor verschillende mensen stijgen de prijzen van de Efteling inderdaad de pan uit. Niet ieder gezin heeft even veel geld te besteden en ik snap dan ook dat sommige mensen de Efteling links laten liggen omdat het simpelweg te duur is.

De Efteling is ook goedkoop

Nu is €50,00 een fors bedrag wat je niet zou moeten vergelijken met de entree van overige attractieparken in Nederland. De Efteling is namelijk het enige attractiepark van Nederland dat in de top 10 best bezochte parken van Europa staat. Hier staat tegenover dat een dagje uit dan wat duurder is dan de concurrentie in eigen land.

Maar vergelijk je de entreeprijzen van de Efteling met de top 10 attractieparken van Europa dan is de Efteling belachelijk goedkoop. Zo betaal je voor een dagje Disneyland Parijs al snel €79,00 per park. Europa Park kost €49,40 wat albijna €10,00 duurder is dan de Efteling. De attractieparken in het Verenigd Koninkrijk zijn al helemaal duur, zo betaal je voor Alton Towers £55,00 (€62,00). Als je de entreeprijzen van deze parken gaat vergelijken met die van de Efteling kom je er al snel achter dat de Efteling goedkoop is.

 

Mensen willen soms nog wel is vergeten dat een attractiepark bezoeken een luxeproduct is. Daarnaast heeft de Efteling een hoge kwaliteit en goede thematisering dat niet elk attractiepark heeft in Nederland. Uiteraard mag dit dan ook wel wat kosten. Vergeet daarbij ook niet de jaarlijkse Albert Heijn actie waarbij je met veel korting naar de Efteling kan.

Een Efteling abonnement is al helemaal niet duur

Straks kost een Efteling abonnement €175,00 per jaar of €16,00 per maand. Als je dit bedrag opweegt tegen de entreeprijs van het park zelf kom je erachter dat na 5 parkbezoeken per jaar het bedrag er alweer uit is. Nu neem ik aan dat de meeste Efteling abonnementhouders vaker dan vijf keer per jaar naar de Efteling gaan dus dat technisch gezien de Efteling verlies draait op het verkopen van de abonnementen (eten, drinken en overige consumpties niet meetellend). Daarnaast kregen abonnementhouders 10% korting op souvenirs en 5% korting op eten en drinken. Ook hadden we nog kortingsweekenden waarin we met 20% korting souvenirs konden kopen. Vanaf maart 2018 wordt de korting op souvenirs teruggeschroefd naar 5% en dit komt weer op veel kritiek te staan van Efteling abonnementhouders. Sommige abonnementhouders hadden al geopperd om het abonnement stop te zetten puur omdat ze 5% minder korting krijgen op de souvenirs. Gezien de vele kortingen die je (nog) krijgt op je abonnement plus dat het er binnen 5 parkbezoeken uit is vind ik een abonnement nog steeds de moeite waard om te kopen.

Nu rest als enige de vraag of er wel een reden is om het abonnement en de tickets duurder te maken. Hier zijn inderdaad verschillende redenen voor. Afgelopen jaar heeft de Efteling een nieuw vakantiepark Efteling Loonsche Land geopend waarvoor ze 15 miljoen hebben geleend bij de provincie Noord-Brabant. Dit bedrag zouden ze uiteindelijk ook terug moeten betalen met rente. Daarnaast geeft de Efteling sinds 2017 jaarlijks €30.000,00 aan een nieuw ontwikkelingsfonds gericht op het bevorderen van vakanties naar Noord-Brabant. Deze bedragen zouden mogelijk een behoorlijke hap uit de portemonnee van de Efteling hebben gehaald wat ze dan ook graag terug willen verdienen. Dan is het ook een logische keuze als ze de abonnement- en ticketprijzen verhogen.

Verder denk ik dat er een aantal onverwachte kosten de afgelopen jaren waren voor de Efteling. Denk aan de sloop en nieuwbouw van het sprookje Roodkapje. Dat zal ook wel een behoorlijke onverwachtse geldpost geweest zijn. Daarnaast hebben ze een noodreparatie moeten uitvoeren bij Hans en Grietje wat ze denk ik ook niet voorzien hadden. Verder kampt de Bobbaan al een lange poos met een storing wat ook wel kosten met zich mee zal brengen en wordt binnenkort de Python gesloopt om opnieuw opgebouwd te worden.

 

Ik heb de Efteling benadert met de vraag waarom de prijzen verhoogd zijn. Als reactie kreeg ik te horen dat de prijs-kwaliteitsverhouding belangrijk is en dat ze zich meten met buitenlandse attractieparken. De Efteling kijkt per kalenderjaar welke kortingen het beste uitpakken voor Efteling abonnementhouders. Dit jaar verminderen ze de korting op souvenirs. Daar tegen over staat dat er in 2018 wel een paar verrassingsacties komen voor abonnementhouders. We zullen zien.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.