Efteling muziek als concert in Tilburg

Op 31 mei 2017 neemt de Efteling afscheid van haar parkmuziek die gecomponeerd werd door Maarten Hartveldt. Ter gelegenheid hiervan gaf Maarten Hartveldt op 14 mei 2017 een concert in Theaters Tilburg genaamd ‘Symphonie in het park: muziek uit de Efteling’ en hier mocht ik bij aanwezig zijn.

Het theater

Zo rond 13:30 zou het concert gaan beginnen in de concertzaal van Tilburg. Zelf ben ik met de trein naar station Tilburg gegaan en ben hier opgepikt door een vriend van mij die ook in Tilburg woont. Hiermee ben ik door de binnenstad wezen lopen en zodoende kwamen we uiteindelijk uit bij de concertzaal. Buiten bij de ingang speelde de parkmuziek ons al tegemoet.

Eenmaal binnen konden we onze jassen en tassen gratis opbergen in de bewaakte garderobe. Daarna kregen we het programmaboekje en zijn we naar boven gelopen. Eenmaal in de foyer aangekomen zien we tot onze verassing in de hoek de Efteling knikkerbaan staan die is gemaakt door Simon van ’t Hoff. Deze knikkerbaan was een aantal jaren te zien in het Raveleijn kantoor en in de lobby van het Efteling Hotel. Tegenwoordig is hij weer terug bij Simon omdat het te vandalismegevoelig zou zijn. Voor deze speciale gelegenheid stond hij hier in de foyer. Na enige tijd hier gestaan te hebben en veel oude bekende tegen gekomen te zijn gingen de deuren naar de zaal open en konden we naar binnen lopen.

Het concert

Met een klein beetje vertraging begon uiteindelijk het concert. De rode draad van het concert was een fee in witte kleren waar lichtjes inzaten die ons door een muzikaal dagje Efteling meenam. Het concert begon met het welbekende Menuet in G majeur van de muzikale paddenstoelen. Dit Menuet ging geleidelijk over in een kort klavecimbelintroductie hoofdthema gecomponeerd door Maarten Hartveldt. Na dit begin liepen we richting het park dus hoorden we de muziek die op de parkeerplaats te horen is. Uiteraard volgde hierna de muziek van het Gebouw van de Vijf Zintuigen welke werd opgevolgd door de muziek die jarenlang te horen was op de Pardoes Prommenade. Tijdens verschillende muziekstukken stond er een koor mee te zingen op de balkons boven het orkest.

Na deze bekende stukken van Maarten Hartveldt maakten we een uitstapje naar Dance Macabre van het Spookslot. Hier hoorden we de complete versie inclusief stukken die niet in het park zelf te horen zijn. Leuk was dat ze tijdens dit muziekstuk de witte lampen in het plafond lieten knipperen net alsof er onweer was.

Toen we uit het Spookslot waren zijn we verder gegaan richting Marerijk waarvan we toen ook de muziek ten gehore kregen. Uiteraard mocht de topper van dit rijk niet ontbreken en kwamen er maar liefst drie muziekstukken uit Droomvlucht voorbij.

Aangezien het Moederdag was speelden ze ook Allegro Brillante van François-Adrien Boieldieu die je onder andere hoort bij de Gondoletta. Ook hiervan speelden ze stukken af die niet in het park te horen waren. Zelf vond ik dit wel leuk dat ze het deden. Na de Gondoletta muziek kregen we de rijksmuziek van Reizenrijk en Anderrijk te horen. Aangezien Fata Morgana in Anderrijk staat volgde deze met maar liefst vier muziekstukken. Na Fata Morgana sloten we nog spetterend af met de rijksmuziek van Ruigrijk welke ik goed gekozen vond als eindmuziek. Hierna was een goed slotapplaus en was het afgelopen.

Na het concert konden we de cd kopen van de parkmuziek welke door Maarten Hartveldt en Michel den Dulk werd uitgegeven. Hierna hebben we nog wat bekende Eftelingers gezien en hebben we nog even gekeken bij de knikkerbaan. Toen het richting 16:00 liep zijn we naar station Tilburg gegaan en ben ik naar huis gegaan. Heb zelf er genoten van dit concert en hoop dat er meerdere zullen volgen!

Jelmer

Tijdens het concert mocht je geen foto’s maken dus vandaar mijn gebrek aan foto’s van het concert.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.