Eftelingse kerststal in ’s-Hertogenbosch

In de Sint-Janskathedraal van de plaats ’s-Hertogenbosch (in de volksmond ook wel bekend als Den Bosch) staat een kerststal waaraan de Efteling heeft meegewerkt. Dat was voor mij de reden voor een bezoekje.

De Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is een Rooms-Katholieke kerk gebouwd vanaf het jaartal 1220 tot en met 1530. Het is een beeldbepalend gebouw voor ’s-Hertogenbosch. De kerk is bekend om zijn kerststal en de bellende engel die je ook echt kan bellen. Met mooi weer kan je de kerktoren beklimmen en zie je de Pagode als die in de lucht is. Aangezien het deze dag erg mistig was hadden wij dit niet gedaan.

De kerststal

De voornaamste reden voor ons bezoek aan deze kathedraal was de kerststal die ze elke winter hier maken. Deze winter was de kerststal vernieuwd in samenwerking met de Efteling. De Efteling gaf advies over de bewegingen van de poppen, verlichting en de muziek.

Aangezien wij op nieuwjaarsdag de kerststal bezochten was het lekker rustig en stond er dus ook geen rij. De kerststal staat achter in het gebouw en dat betekend dat je eerst de hele kathedraal/kerk doorloopt. Hier is niks mis mee want het gebouw is rijkelijk gedecoreerd vanbinnen dus je hebt genoeg te kijken. Wel wordt er gevraagd om rustig en eerbiedig te zijn aangezien hier nog mensen kunnen zitten voor de rust of om god op te zoeken. Als we bij de ingang van de kerststal aankomen blijkt dat we een soort donkere tunnel in gaan waar rustige muziek klinkt en we allerlei poppen zien die naar de kerststal lopen. We zien onder andere de herders en de drie wijzen (met kamelen!) die Jezus in zijn kribbe bezoeken. Verder zijn er nog wat planten aangebracht en is even verderop een animatronic bandje die zogenaamd de muziek speelt die je hoort. Als we de tunnel uitkomen zien we inderdaad de kerststal zelf waar je helemaal omheen kunt lopen. In het midden zien we Jozef en Maria met Jezus in haar armen. Ook hier zit wat beweging in de hoofden van de mensen. Na de kerststal zien we de uitgang en lopen we zo de kerk weer in. Het was leuk om de kerststal te bezoeken en het is zeker de moeite waard om ernaartoe te gaan als je in de buurt bent. Maar het is niet een hoogtepunt waar je ver voor moet gaan reizen, gewoon leuk voor een keertje.

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.