Het keienspoor lopen door natuurgebied het Loonsche Land

Met de opening van vakantiepark Efteling Loonsche Land op 31 mei 2017 is er een educatieve route uitgezet door het natuurgebied het Loonsche Land en deze heb ik tijdens de open dag voor Efteling abonnementhouders gelopen.

Natuurgebied het Loonsche Land

Aan de zuidkant van het attractiepark achter vakantiepark Efteling Loonsche Land ligt natuurgebied het Loonsche Land. Dit natuurgebied is 50 hectare groot en is sinds 1959 in bezit van stichting Natuurpark de Efteling. Het natuurgebied staat doormiddel van een ecoduct (Westloonse Wissel geheten) in contact met de Loonsche en Drunsche Duinen. Stichting natuurpark de Efteling had rond 2002 het plan om in delen van dit natuurgebied vakantiepark Droomrijk te bouwen. Uiteindelijk is dit plan gesneuveld en is het doorontwikkeld tot Efteling Bosrijk en vakantiepark Efteling Loonsche Land. Ter compensatie voor de bouw van Efteling Bosrijk begon stichting natuurpark de Efteling in 2010 met het in ere herstellen van natuurgebied Loonsche Land. In 2015 is dit afgerond met het openen van het ecoduct en sindsdien wordt het natuurgebied onderhouden door de stichting. Tegenwoordig vind je in het natuurgebied sommige bijzondere elementen zoals de solitaire beuk, heidevelden en de beukenlanen van Mombers.

Het keienspoor

Op 28 mei 2017 liepen er verschillende Efteling abonnementhouders het fonkelnieuwe vakantiepark te bewonderen, zo ook ik. Bij de receptie in het Loonsche Land Hotel had ik een foldertje gehaald waarin werd verteld over het keienspoor. Het is een route die loopt door natuurgebied het Loonsche Land en telt maar liefst 24 keien die als een geschenk aan de Efteling gegeven zijn vanwege het 65-jarig jubileum door de aannemers en bouwers van het vakantiepark.

Lees ook: Open dag in vakantiepark Efteling Loonsche Land

Het begin en eindpunt ligt vlakbij de boomhutten. Vanaf hier staan bij alle kruisingen waar je langs komt keien opgesteld welke vertellen in welke richting je moet lopen. Tijdens de route kom je een gevarieerd natuurlandschap tegen waarin we onder andere langs de solitaire beuk, ook wel de kathedraal van het Loonsche Land of Rode beuk genoemd, lopen. Daarnaast doorkruisen we de beukenlanen van Mombers en een groot Heideveld met drinkpoelen.

Zelf liep ik de wandeling in 60 minuten waar een kwartier pauze in zat begrepen. Het is een leuke route waarin je, zoals al eerder bovengenoemd, veel verschillende natuurelementen tegenkomt. Daarnaast is het leuk dat je een boekje mee hebt waarin je aan kan kruisen welke keien je al gehad hebt. Daarnaast vond ik het nog een leuk boekje aangezien alle keien niet op volgorde erin staan en je dus echt even moet zoeken. Verder staan er in het boekje nog vier verschillende puzzels en is het meertalig.

Lees ook: Biologisch eten in restaurant de Proeftuyn

Nadat we de route hadden gelopen kwamen we weer uit in het vakantiepark en hebben we even wat gedronken in restaurant de Proeftuyn. Na deze route gelopen te hebben kan ik met trots zeggen dat ik alle onderdelen van de Wereld van de Efteling bezocht heb, dit was op een of andere manier iets dat ik al een poosje wou. De wandeling is een leuke toevoeging aan het vakantiepark en als je er logeert kan ik je het zeker aanraden. Verder zal ik binnenkort nog het bericht schrijven over de open dag van het vakantiepark Efteling Loonsche Land en hoop ik dat jullie genoten hebben van dit bericht.

Jelmer

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.