Maquette Baron 1898

Het is alweer een poos geleden dat de Efteling aankondigde dat ze een nieuwe attractie gingen bouwen. De attractie moest opengaan in de zomer van 2015. Alle info sijpelde naar buiten, voornamelijk door de Making Of, die werd uitgezonden op het Efteling YouTube kanaal. Zo is recent de maquette naar buiten gekomen. Ikzelf en nog wat andere vrienden hebben de maquette mogen bezichtigen. En hij is zeker het bespreken waard.

Raveleijn kantoor

Op donderdag 26 februari 2015 kregen wij de eer om de maquette van Baron 1898 te mogen bekijken in het Raveleijn kantoor. Dit kwam omdat iemand dit voor ons had geregeld. Hij had via de mail gehoord dat we ons moesten melden bij de receptie. Toen de dag zelf was aangebroken zijn wij als eerste naar het Huis van de Vijf Zintuigen gelopen omdat we niet wisten bij welke receptie we moesten zijn. Bij de gastenservice vroegen we ernaar en na druk overleg met wat mede personeelsleden wezen ze ons de route naar de ingang van het Raveleijn kantoor. Wij moesten daardoor de hele Parkeerpromenade weer teruglopen totdat we voor de ingang stonden. De ingang van het kantoor ziet er erg mooi uit, boven de deur is het wapenschild van de Efteling te vinden met daaronder het woord Efteling.

Toen wij onder dit wapenschild naar binnen gingen zagen wij aan onze rechterkant een zitplek voor wachtende bezoekers met heel toepasselijk Sprookjesboom voorleesboekjes. Recht voor onze neus zijn de trappen en liften die naar de kantoren leiden, deze bevinden zich achter in de Belforttoren (dus weer net achter de keuken van het Wapen van Raveleijn). Als wij naar links kijken zien we de receptie, hier lopen wij dan ook naartoe. Wat mij opviel was dat de Efteling knikkerbaan niet in de lobby van het kantoor stond, deze was wel onthuld in de lobby van het kantoor.

De maquette

De aardige man achter de balie wist al waarvoor we kwamen omdat hij dit had gehoord via de gastenservice. Deze man herkende ik van een aflevering Vraag het de Efteling die werd uitgezonden op het Efteling YouTube kanaal. Deze man wijst ons aan waar de maquette staat. Wij lopen deze kant uit en kijken onze ogen uit. De maquette werd gepresenteerd op 19 februari 2015 in de tunnelbak van Baron 1898. Dit was ook voor het eerst dat de baanlay-out bekend werd gemaakt. De baanlay-out begint met een lift van 45°, hierna volgt de duik van 37,5 meter naar beneden. Deze wordt gevolgd door een Immelmann. Hierna volgt nog een zero-G Roll en een helix. Na een klein heuveltje met airtime en een flauwe bocht komen we weer aan in het Ophaalgebouw. De baan zelf is 501 meter lang en een ritje duurt 130 seconden. Op de maquette staat geen achtbaankarretje uitgebeeld, wel zien we hoe de buiten meandering gaat lopen (wel zonder hekken, maar je kan de grond al goed zien). Ook kunnen we het fotoverkooppunt en het ‘t Melkhuysje al zien. De duinen van de Vliegende Hollander staan er ook op. Als de baan onder de grond gaat of het station in kan je dit niet zien op de maquette. We zien voor de rest nog de loods waar de treintjes in komen te staan als ze niet op de baan staan. We hebben nog gevraagd of ze wisten wie de maquette had gemaakt maar dat wisten ze zelfs niet. Ondertussen werden we helaas alweer verzocht om weer weg te gaan. De maquette vind ik zelf erg goed gemaakt.

De maquette zelf staat in het vierkante stukje dat precies op de hoek ligt van het gebouw. Als je over de Europalaan rijdt en je goed kijkt kan je het zien staan. Voordat deze maquette hier was stond er de maquette van Hartenhof, deze staat nu ergens opgeslagen. Toen we terugliepen naar het attractiepark kwamen we nog een stuk staart van Draconicon tegen, Raveleijn was op dit moment in onderhoud dus hij kon best wel een afgedankt stuk staart zijn. Zelf ben ik heel blij dat ik de maquette heb mogen zien in het Raveleijn kantoor.

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.