Naar de try-out van de Sprookjesmusical de Gelaarsde Kat

Nadat ik vorig jaar voor het eerst naar het Efteling Theater was gegaan wou ik nu nog wel is gaan naar de sprookjesmusical van de Gelaarsde Kat. Omdat het zo leuk uitkwam gingen we naar de laatste try-out, de dag voor de première dus.

Binnenkomst, cast en voorshow

Wat het eerste opviel was dat ze boven de ingang van het theater een grote reclame bord hadden opgehangen van de sprookjesmusical. Een beetje overbodig al zeg ik het zelf want je staat tenslotte al voor de ingang met je theaterticket. Verder hadden ze in de foyer een paar stickers van de Gelaarsde Kat opgehangen en werd daar een voorshow opgevoerd door een paar kinderen die eenmalig mochten meespelen in de musical.

De Efteling heeft naar mijn mening een hele goede cast neergezet voor deze musical. De Gelaarsde Kat/Tim wordt gespeeld door Marcel Visscher, De molenaarszoon Bas wordt gespeeld door Soy Kroon, Dick Cohen speelt drie rollen (Koning Christiaan van den Eersten – de tweede, Kattenvrouw Agata en de oude Molenaar), Prinses Tessa wordt gespeeld door Vajèn van den Bosch. Tevens hoorden we de stem van de tovenaar Mavros die is ingesproken door Stanley Burleson. De regie was in handen van Mark van Haasteren en de muziek kwam van Audiocult. De script- en liedteksten waren aan de hand van Allard Blom en de kostuums waren aan de hand van Carla de Kroon.

Als we de grote zaal inlopen dan zien we op het hoofdpodium een grote kasteelmuur staan. Op het rechterpodium was een kleine rotspartij neergezet en op het linkerpodium was een soort balustrade met een trap gemaakt. Wij hadden mooie plekken aan het gangpad en we hadden een mooi overzicht van het podium. Na een kleine toespraak van de Gelaarsde Kat begon de voorstelling.

De voorstelling

*ONDERSTAAND STUK BEVAT SPOILERS VAN DE MUSICAL!*
De voorstelling begint met een kleine Tim die het kasteel van de boze tovenaar Mavros binnenkomt en vraagt of hij wat mag nemen uit de groentetuin van deze tovenaar aangezien de mensen in het dorp erg honger hebben. Mavros zegt dat hij dit niet wil doen. Ondertussen wordt Tim een beetje achterdochtig en verteld hij de verhalen die mensen vertellen waarin wordt gezegd dat de tovenaar zich kan verranderen in elk beest wat die dan ook wil. Hij vraagt of Mavros zich wil verranderen in een draak en dat gebeurt daarop dan ook. Hier schrikt Tim zo erg van dat hij naar de moestuin rent om wat te stelen. Als Mavros hierachter komt dan verandert hij Tim in een pratende kat.

Tim vlucht naar het dorp en hier schrikken de dorpsbewoners zo erg van een pratende kat dat hij wordt buitengesloten. Gelukkig wordt hij opgenomen door kattenvrouw Agata met haar kattengroep die wonen in Kat op zand (leuke verwijzing naar Loon op Zand, een plaats dichtbij de Efteling). Hier leert hij zich te gedragen als een kat en zien we in een paar seconden hoe de jonge Tim verandert naar de volwassen Tim. Later wordt Tim de kat opgenomen in een molenaarsfamilie. Hier overlijdt de oude molenaar van en in zijn testament staat dat Bas de kat erft omdat hij hier altijd goed voor heeft gezorgd. De twee broers van Bas erfen de molen en de ezel. Bas vindt het niet leuk dat hij de kat erft omdat hij eigenlijk allergisch is voor katten.
Als de kat en Bas samen zijn begint de kat tegen hem te praten. De kat is van plan iets terug te doen voor Bas omdat hij zo lang goed voor hem gezorgd heeft terwijl hij allergisch is voor katten. Verder merken we in de musical minuscuul dat Bas allergisch is omdat hij maar een paar keer niest. De kat vraagt aan Bas of hij kleren voor hem wil kopen zodat hij wat uitstraalt. Heel toevallig komt er net een man aan met een verkoopkar voor kleren. Hier komt de kat aan zijn mooie laarzen en een opvallende hoed met een grote witte veer.

Ondertussen zien we aan de linkerkant van het podium een scene met koning Christiaan van den Eerste de Tweede waarvan de dochter, Prinses Tessa moet gaan trouwen. Hier is prinses Tessa net bezig met een jurk aan het passen voor het bal waar ze geen zin in heeft. Ze krijgt een ruzie met haar vader en loopt het kasteel uit. Eenmaal buiten komt ze Bas tegen en hier worden ze verliefd. Helaas kunnen ze niet gaan trouwen aangezien Bas niet van adel is. De gelaarsde kat ziet hier echter de ultieme kans om Bas te helpen. De Gelaarsde kat gaat weer terug naar Kat op zand en komt erachter dat de koning van plan is om hier zijn derde gastenverblijf te bouwen. Dit is een ramp aangezien dan heel Kat op zand weg zou moeten. Gelukkig weet hij hier een oplossing. Hij gaat met een konijn op visite bij de koning.

Als de gelaarsde kat bij het kasteel aankomt verteld hij dat hij komt namens de Markies van Carabas (die eigenlijk Bas de molenaarszoon is) met een konijn. Hierna volgt een lied waarop de gelaarsde kat zijn baas de Markies van Carabas beschrijft. Hij hoopt hiermee de koning en vooral prinses Tessa onder de indruk te brengen. Als hij hoort dat de koning met een optocht door het dorp komt krijgt hij een geniaal plan. De Gelaarsde Kat zorgt ervoor dat Bas en hij precies op een plek waar de optocht langs komt staan. Hier beveelt de Gelaarsde Kat dat Bas al zijn kleren uit moet doen en in het water moet springen. Dit doet Bas ook (hij komt in zijn onderbroek op het podium te staan, dit zorgt voor wat schrikreacties bij de kinderen in het publiek). De gelaarsde kat echter laat de optocht stoppen aangezien de Markies van Carabas in het water is gaan zwemmen en zijn kleren zogenaamd zijn gestolen. Dit is niet zo maar Bas komt zo wel aan kleren die passen bij een markies. Als het probleem van de kleren is opgelost wil de koning wel het kasteel en het landgoed van de markies zien. Hier heeft de Gelaarsde Kat een tweede oplossing voor. Hij gaat naar de bevolking die leven op het landgoed van de tovenaar. Hij vraagt of ze tegen de koning willen zeggen dat dit land van de markies van Carabas is. Als ze hiermee akkoord gaan gaat de kat naar de tovenaar Mavros samen met de andere katten van kat op zand. Hier vraagt hij of Mavros zich in iets kleins wil verranderen zoals een muis. Dit doet Mavros en daardoor kan de gelaarsde kat Mavros opeten na een lange zoektocht door de zaal. Ondertussen wordt het kasteel schoongemaakt en is het eigendom van de markies van Carabas. Hier komt de koning en prinses Tessa aan en geeft de koning toestemming voor het huwelijk. Dit is tevens de slotscène.

Na de Sprookjesmusical Pinokkio heeft de Efteling naar mijn mening weer een leuke musical neergezet. Het decor is opzich wat simpeltjes want er wordt niet veel geschoven met decorstukken zoals wel gebeurde bij de musical Pinokkio. Verder wel leuk dat er details te vinden zijn die uit het Diorama komen. Verder is het gewoon een goede cast met sommige bekende namen. De kostuums van de katten vielen een klein beetje tegen. Verder was het een goede opvolger in de reeks van musicals gemaakt door Efteling Theaterproducties. Misschien nog een keer gaan? Als het aan mij ligt wel!

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.