Overblijfselen van het Kraanven zoeken

De Efteling had van 1960 tot en met 1970 een eigen bungalowpark genaamd het Kraanven. In 1980 ging dit park failliet en zijn de bungalows gesloopt. Bijzonder genoeg zijn ze daarbij bepaalde dingen vergeten weg te halen die er tijdens mijn bezoek in 2014 nog steeds lagen.

Geschiedenis van het Kraanven

Op 5 september 1959 wordt Stichting Recreatiepark het Kraanven opgericht (een dochteronderneming van Stichting natuurpark de Efteling). Deze stichting wordt aangewezen om een nieuw te bouwen bungalowpark van de Efteling te beheren. In 1960 wordt dan ook het Kraanven in gebruik genomen met 42 bungalows, een verwarmd buiten zwembad en een receptiegebouw. Één jaar later is de feestelijke opening gedaan door Dr. Veldkamp, staatssecretaris van Economische Zaken. Het park is een groot succes en daarom wordt in 1970 besloten om Stichting Recreatiepark het Kraanven los te koppelen van de Efteling. Hierdoor komt het bungalowpark los te staan van de Efteling. Toen het park losgekoppeld was van de Efteling werden er plannen gemaakt om het park uit te breiden. Door bezuinigingen werd dit idee niet uitgevoerd. Mede door dezelfde bezuinigingen werd het onderhoud aan de huisjes steeds maar uitgesteld en lieten steeds meer mensen het park links liggen vanwege het gedateerde uiterlijk. Door deze opstapeling van problemen besloot de stichting op 25 juni 1985 te stopen met het bungalowpark. Vrij snel na deze beslissing werden de huisjes gesloopt en kwam het gebied weer in bezit van Stichting natuurpark de Efteling. In dit gebied hadden ze onder andere oude ornamenten en brokstukken van het gesloopte Theehuis gedumpt. Die lagen er tot en met begin 2003 toen er onderzoek gedaan werd of op dit stuk grond een nieuw bungalowpark van de Efteling kon verijzen. Uit deze ideeën ontstond Efteling Bosrijk. In ruil voor de bouw van Bosrijk werd het voormalige Kraanven gebied geruild aan Natuurmonumenten.

Het Kraanven tegenwoordig

Tegenwoordig is het gebied waar vroeger het bungalowpark stond een vrij toegankelijk wandelgebied. Wij waren toevallig even in de buurt en namen een kijkje in dit gebied in de hoop wat restanten van het bungalowpark te vinden. Nadat wij even hadden gezocht kwamen we inderdaad wat restanten tegen. Langs een smal wandelpaadje stond namelijk een klein groen en vooral oud elektriciteitskast. Je kon zien dat deze al jaren niet meer was gebruikt. Het zat onder de spinnenwebben en er zat al wat roest op. Waarschijnlijk behoorde dit vroeger tot het bungalowpark. Nadat wij hier voorbij waren gelopen komen we een buurtbewoner tegen. Ik vraag aan deze man of hij weet waar nog meer overblijfselen liggen. Deze man wist gelukkig nog iets te vinden. Hij nam ons mee naar een open vlakte in het bos. Toen wij naar deze vlakte keken vertelde hij dat dit waarschijnlijk vroeger een voetbalveld was geweest van het Kraanven. Hij kon zich nog heugen dat hij als klein jongetje wel een balletje had getrapt op het veld. De open vlakte had inderdaad wel de omtrek van een voetbalveld. Nadat ik het veld gezien had wou de man graag weer verder met zijn hond uit laten. Ik bedank de man hartelijk en vervolg mijn speurtocht.

Op de rest van onze route hadden wij niks gevonden. Wij lopen dus weer terug naar onze fiets om weer terug te fietsen naar de camping waar wij stonden. Op de terugweg viel mijn oog op een weg die ook hetzelfde bosgebied in gaat. Wij besluiten om voor een laatste poging iets te vinden ook deze weg in te gaan. De verharde weg veranderde langzaam in een zandweg die steeds dieper en verder het bos in ging. Uiteindelijk loopt deze weg dood bij één lantaarnpaal met een grote groene elektriciteitskast. Het was wel bijzonder om te zien en wij vermoeden dan ook dat hier de ingang van het Kraanven gelegen had. Waarom? Het was een weg die als enige leidde naar de lantaarnpaal, meer niet. Geen huis of boederijhek te bekennen. Je kon ook zien (aangezien de weg over ging in een zandweg) dat hij op dit moment niet veel gebruikt werd. De lantaarnpaal deed het nog wel gewoon, dit omdat het al donker werd en de lantaarnpaal gewoon aan ging. Toen wij dit gezien hadden en besloten hadden dat dit een overblijfsel van het Kraanven was gingen we naar de camping toe. Zelf vond ik het leuk om de overblijfselen te zoeken en uiteindelijk ook te vinden.

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.