Publieksopening van Symbolica

Op 1 juli 2017 was het dan zover, na jaren wachten opende Symbolica dan eindelijk haar poorten voor het grote publiek! Helaas kon ik vanwege persoonlijke omstandigheden niet bij de abonnementhouderspreview zijn dus ging ik naar de publieksopening.

De wachtrij

Zo rond een uur of 13:00 lopen wij het park in. Op Twitter had ik gelezen dat er door de Efteling een run was georganiseerd naar de nieuwe attractie. Helaas had ik deze gemist. Gelukkig bracht dit ook een voordeel voor mij mee, namelijk dat het niet zo ontzettend druk was bij de attractie. Aangezien iedereen eerder was gekomen dan wij en al deze mensen al een ritje gedaan hadden vielen de wachtrijen nog wel mee voor een openingsdag. Waar sommige mensen meer dan twee uur moesten wachten waren wij al binnen 40 minuten binnen! Dat is nog is iets anders dan de drie uur die we hebben moeten wachten voor de opening van Baron 1898!

Toen wij dus eenmaal aansloten in de wachtrij van Symbolica stond er op het wachtrijbord dat we 80 minuten moesten wachten. Nou vind ik persoonlijk de wachtrij van Symbolica niet zo heel erg om in te wachten. Ze hebben er leuke grapjes in verwerkt zoals O.J. Punctuel die om de zoveel tijd eventjes van zich laat horen in de paviljoens. Verder zijn alle protocollen leuk bedacht en hebben ze ook nog nut! Zo is er protocol 405 die ons erop attendeert om op de paden te blijven en niet door de koninklijke paleistuinen te banjeren. Helaas wordt dit protocol nog niet zo heel goed nageleefd want er waren op sommige plekken al wat plantjes geplet. Daarnaast zijn er speciaal voor Symbolica twee witte pauwen aangeschaft die in de wachtrij rondlopen. Erg leuk detail aangezien boven de entreepoort ook in reliëf twee witte pauwen zijn aangebracht. Verder hangen in de twee paviljoens verschillende banieren die in vijf verschillende talen mensen welkom heten (inclusief in het Symbolicaans!). Gelukkig voor ons hoefden we geen 80 minuten te wachten maar hoefden we maar 40 minuten te wachten.

De voorshow

Als we eenmaal binnen in de attractie zijn krijgen we eerst een voorshow die weer erg leuk gedaan is. Vooral als de trap open gaat horen we erg veel ooohhss en aahhhss. Op het perkament dat O.J. Punctuel vast houdt staan weer een paar leuke details zoals statuut 1952, het openingsjaar van de Efteling, en verschillende protocollen. Wel waren mij twee verbeterpuntjes opgevallen. Zo beweegt O.J. Punctuel een beetje houterig (maar misschien is dat ook wel de charme) en houdt Pardoes zijn Twinkeltoorts wel heel raar vast. Als we uiteindelijk door de gang mogen lopen die onder de trap verschenen is komen we in een trappenhuis terecht waarin de Single-Riders en de normale bezoekers door elkaar heen lopen, erg leuk bedacht en geeft een leuke dimaniek! In het station kunnen we kiezen tussen de drie verschillende routes. Voor mijn eerste route kozen we de Schattentour.

Verschillende routes

De routes zijn grotendeels hetzelfde. Je rijd met drie karretjes tegelijkertijd door de attractie te beginnen in het Observatorium van Almar. Hier staat een verassend soepel bewegende animatronic te kijken naar het heelal. Zelf vond ik dit de mooiste scene in de attractie. Er zijn zoveel verschillende details te ontdekken! Zo verschijnen in het heelal twee sterrenbeelden en is de scene zo uitbundig gedecoreerd. Achter Almar verschijnt na een poosje Pardoes welke met zijn twinkeltoorts de fantasie in je fantasievaarder slaat. Hierdoor draai je weg van Almar en rij je achteruit de volgende scene in.

Na het Observatorium komen we in het Panorama Salon. Hier beginnen we bij een groot schilderij waar stolpen voor staan met vlinders erin. Als we heel even kijken zien we wat twinkelen en draaien de fantasievaarders zich om en zien we het schilderij als panorama in miniatuurgebouwen voor ons. Links van dit panoramadorp staat een vulkaan en uit de lucht komen reusachtige vlinders naar beneden gefladderd. Nadat we dit even kort in ons opgenomen hebben rijden we weer verder naar de volgende scene. Opzich is dit wel jammer want ik zou hier wel langer willen blijven stilstaan om alle details in me op te nemen.

Vanuit het Panorama Salon gaan we richting Botanicum. Ook dit is een van mijn favoriete scenes. Als je vooraan in de rij bent zie je eerst een mooie plantenkas dat wat geel is uitgelicht net alsof de zon is opgekomen. Voor je gaan wat bloemen open en dicht. Uiteindelijk komen we op een bepaalde plek stil te staan en wordt het donker in de scene. Er verschijnt achter de ruiten een grote vis. Deze vis ziet er op het eerste gezicht niet eng uit. Totdat hij met zijn staart de ruiten kapot slaat en er echt water de scene binnen sijpelt. Helaas valt het water een beetje tegen, het zou leuker geweest zijn als je ook een klein beetje nat werd. Gelukkig verschijnt van achter een plant Pardoes die ons naar de veiligheid brengt. Vanaf hier splitsen de fantasievaarders op in hun eigen route.

Mijn eerste route was de Schattentour. We rijden de tweede kamer in en hier zien we een spiegel. Op dit moment kunnen we pas beginnen aan het interactieve gedeelte van de ride. Voorop de fantasievaarder zitten namelijk twee panelen waarmee je schatkisten in de spiegel kan openen. Op dit punt zit tevens de actiefoto. Als je alle schatkisten geopend hebt rij je het verborgen fantasiedepot in. In deze scene zie je pas waar dit ritsysteem voor in staat is. Het is namelijk een grote ruimte waar in elke uithoek een deel van je tour te zien is. Zo ga je bij de Schattentour naar een grote diamant toe die je van kleur kan laten verranderen, bij de heldentour ga je richting twee harnassen die je met elkaar kan laten vechten en bij de muziektour ga je richting een muziekinstrument waarmee je zelf wat muziek kan maken. Nadat je even stil hebt gestaan bij je tour ga je gezamenlijk langs Polle die een kar vol pannenkoeken voortduwt rijdt je door naar de Koninklijke Campagnevooraad waar de kurken van de flessen afgaan en je op de voorste rij ook de lucht voelt uit de champagne flessen.

Uiteindelijk kom je aan in de finale scene, de Koningszaal. Hier staat O.J. Punctuel weer die je erop wijst dat je te laat bent voor de audiëntie. Daarnaast zitten hier nog Pardijn en koning Pardulfus te genieten van een feestmaaltijd die uit de hoorn des overvloeds komt. Op de tafel staat Pardoes die met een toverspreuk de muziek en de feestverlichting aanzet. Ook in deze scene kan je via het interactieve paneel de fantasievaarder laten walsen op de muziek. In deze ruimte staan ook twee andere figuren die aan het walsen zijn. Als we deze scene uitrijden komen we in een laatste gang waar je de gemaakte actiefoto’s groot kan bekijken tussen bewegende portretten van de personages die je tegen kwam tijdens de route. Hierna is het helaas alweer tijd om uit te stappen in het speciale uitstapstation.

Eindconclusie

Nadat in 2010 Hartenhof werd aangekondigd is dan eindelijk 7 jaar later Symbolica op dezelfde plek geopend. Man wat ben ik blij dat de Efteling na 23 jaar het weer heeft aangedurfd om een darkride te openen. Na de successen zoals Droomvlucht en Fata Morgana mag wat mij betreft Symbolica ook wel een succes te noemen zijn. Het is zeker een darkride met de modernste technieken en wat mij betreft heeft de Efteling zichzelf overtroffen als het gaat om thematiseren. Om letterlijk alles is gedacht! Natuurlijk kan een attractie nooit 100% perfect zijn en dat is Symbolica ook zeker niet. Vooral het interactieve gedeelte is leuk bedacht maar niet goed uitgevoerd in de praktijk. Vooral in de koningszaal vergat ik gewoon te kijken naar het decor en was ik teveel bezig met het interactieve gedeelte, en dat is zonde. Het liefst zit ik dan ook op de achterste rij zodat ik niet wordt afgeleid door de panelen. Verder heb ik uiteraard alle drie de routes gedaan maar blijf ik erbij dat de schattentour toch de beste is. Puur omdat deze in alle scenes in het midden blijft en het hier het duidelijkst is wat het interactieve gedeelte in bij de grote diamant. Als laatste wil ik de Efteling feliciteren met hun nieuwe aanwinst. Het is er een om trots op te zijn!

Jelmer

Zelf ben ik niet beoefend in darkrides fotograferen. Ik heb geprobeerd mijn best te doen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.