Racisme in de Efteling?!

Laatst heeft actiegroep ‘Stop Oppressive Stereotypes’ een open brief geschreven naar Stichting Natuurpark de Efteling waarin ze vermelden dat de Efteling bij de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival aan racisme doet. Als de Efteling dit niet snel veranderde kondigden ze acties aan.

Racisme in de Efteling

De actiegroep richt zich voornamelijk op Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. Volgens de actiegroep zou de Efteling racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora in stand houden. Volgens de actiegroep zou je de Afrikaanse en Aziatische diaspora tegenkomen in Carnaval Festival bij de Chinese en Afrikaanse scenes. Monsieur Cannibale zou het toppunt van racisme zijn. Dit omdat een getinte man de bezoekers zou koken in zijn kookpotten. Daarnaast zou er een racistisch liedje draaien. Stichting Stop Oppressive Stereotypes is niet de eerste die zich openlijk uit over racisme in de Efteling. Een journalist op website Vice, een Amerikaanse verslaggever van de krant ‘The Wall Street Journal’, een NCR-journalist en een documentairemaakster van de VPRO hadden al eerder aangekaart dat er racisme was in de Efteling. De Amerikaanse verslaggever van The Wall Street Journal is, omdat ze Monsieur Cannibale racistisch vindt, al meerdere keren met de dood bedreigt.

Overdreven?

Persoonlijk vind ik het raar zoals actiegroep Stop Oppressive Stereotypes omgaat met dit probleem. Ten eerste komt dit door de toon waarop ze het zeggen. Vooral de gedeeltes waarin staat dat ze dreigen acties te ondernemen als de Efteling de uitbeeldingen niet gaat verwijderen. Zelf vind ik het prima als mensen in een krant, documentaire of iets dergelijks er iets van zeggen. Maar gaan dreigen vind ik persoonlijk te ver gaan. Wat ik ook bijzonder aan deze actiegroep vind, is dat het net lijkt alsof het in de wereld is geroepen om hoe dan ook te zorgen dat de Efteling de uitbeeldingen verwijdert. Aangezien de Facebook en Twitterpagina van de actiegroep alleen maar in het teken staan van de Efteling en toen ze begonnen met deze acties pas zijn opgericht denk ik dat de actiegroep dit tot nu toe als enig doel heeft. Ook de kreten als ‘Racisteling’ en de slogan ‘wereld vol racisme’ vind ik erg agressief voor zo een actiegroep. Over het algemeen vind ik de stichting te agressief reageren om het professioneel te zien. Daarnaast zeggen ze dat ze recht hebben op de vrijheid van meningsuiting maar ondertussen blokkeren ze mensen op Twitter die er anders over denken, dat vind ik ook niet passen bij zo een actiegroep. De Efteling en de actiegroep gaan wel met elkaar in gesprek over dit onderwerp, zelf snap ik wel dat de Efteling dit doet. Het park kan het namelijk er niet bij laten liggen en zou toch misschien wat moeten aanpassen om kritiek in de toekomst tegemoet te komen.

Laat ik nogmaals duidelijk zijn dat ik niks heb tegen mensen die Monsieur Cannibale of Carnaval Festival racistisch vinden. Zelf snap ik niet dat 26 jaar na de opening van Monsieur Cannibale er mensen zijn die plots de attractie racistisch vinden. Kijk als het bij de bouw of opening was dan snap ik dat nog wel. Maar 26 jaar later er nog over gaan beginnen vind ik wat overdreven. Daarnaast vind ik het wel bijzonder dat de stichting zich als enige richt op getinte mensen. Ze zeggen zelf dat ze dit doen omdat getinte mensen vroeger werden onderdrukt door blanke mensen.

Maar gaat er ook actie gevoerd worden voor de kabouters? Tenslotte werden kleinen mensen vroeger ook onderdrukt enz. Sterker nog, vroeger was kleine mensen kijken een op zichzelf staande attractie in menig attractiepark. En wat dacht de actiegroep anders van de heksen? Deze werden heel vroeger verband of verdronken. Heeft de stichting daar weleens aan gedacht? Of hebben ze niet verder gekeken dan hun neus lang is?

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.