Raveleijn: de bende van de Witte Veer lezen

Nadat in 2011 het boek Raveleijn een succes was kwam in 2017 het tweede boek uit in de Raveleijn serie geschreven door Paul van Loon en de Efteling. Deze heb ik recentelijk gekocht en gelezen.

Het boek

Na twee jaar uitstel konden we vanaf 27 mei 2017 het tweede boek van Raveleijn kopen. De omslag van het boek vind ik er weer erg mooi uit zien! We zien de stadspoort van Raveleijn waar een wolvenkop in staat en een jongen met een lantaarn. Verder is er in de rechterhoek een witte veer geplaatst. De omslag heeft een rode rand met daarin de voorstelling van de stadspoort. Verder heeft het boek 59 hoofdstukken en 294 bladzijden. De tekeningen zijn niet gemaakt door de Efteling maar door Hugo van Look, de huisontwerper van Paul van Loon. Helaas mis ik hierdoor wel de Efteling touch in de tekeningen. Had het leuker gevonden als de Efteling de tekeningen had gemaakt.

 

Het verhaal

*Onderstaand stuk bevat spoilers!*

Het boek begint in de echte wereld waar de vijf een aantal jaren ouder zijn geworden. Thomas is bij zijn ouders weg en studeert nu aan de Rockschool, Emma en Lisa hebben hun haar zwart laten verven en worden nu aangezien als heksen, Maurits daarentegen zit helemaal in de gamewereld en is niet meer die nerd van een aantal jaar geleden en Joost is nog steeds dezelfde. In de echte wereld heeft Joost veel last van koortsdromen. De dromen gaan over Raveleijn en Draconicon. Telkens als hij wakker schrikt uit deze koortsdromen dan voelt het alsof er zich schaduwen bevinden in zijn kamer. Ook hangt er een schilderij van de poort die zijn moeder heeft gemaakt. Er zijn in totaal vier verschillende schilderijen gemaakt van de stadspoort in verschillende seizoenen. In de kamer van Joost hangt de poort in de herfst. De andere hangen in het dorp bij de bakker, de slager en de visboer. Vanuit het schilderij op Joost zijn kamer hoort hij een man roepen dat Raveleijn verboden is voor de vijf ruiters.

Na de avonturen van het eerste boek zijn Samira en Jarno opgenomen door Halina omdat Samuel is overleden aan een hartstilstand. In Raveleijn loopt de bevolking daarentegen gevaar door de bende van de Witte Veer. Ze ontvoeren dorpsbewoners om nooit meer terug te komen en het landschap wordt er door steeds grauwer. Ook lezen we tussendoor over een kwade man die onder de stad Raveleijn een boom kweekt met kwade bedoelingen. De boom komt, als hij groot genoeg is boven op het marktplein te staan. Ondertussen maakt Halina zich erg ongerust over de boom maar de Orde van de Raven verteld dat dit een geschenk is van de bevolking voor Olaf Grafhart en Halina. De orde maakt zich ook niet ongerust over de bende van de Witte Veer en ze overtuigen Olaf dat er niks mis is. Halina vertrouwd dit echter niet en stuurt Jarno en Samira als raaf naar de echte wereld om de vijf op te halen. Samira en Jarno vliegen met behulp van de raaf Rafaël door een van de schilderijen die de moeder van de vijf heeft gemaakt en komen zo in de echte wereld terecht. Hier komen ze de vijf weer tegen en weten ze over te halen om mee terug te komen naar Raveleijn.

In Raveleijn gaan de vijf als eerste naar de stad Valkenoord. Het is hier uitgestorven en de vijf ruiters komen hier voor het eerst in aanraking met de Skrilliks. Dit blijken mechanische wezens te zijn die de versteende inwoners van Valkenoord wegbrengen naar een onbekende plek. Naast deze Skrilliks blijkt hier niemand te zijn behalve een oude vrouw genaamd Myrna die de vijf kan vertellen over de tranen van onschuld. Elke avond na zonsondergang komen de kinderen van Valkenoord bij een put huilen om het verlies van hun ouders. Volgens een legende zouden de tranen van deze kinderen Raveleijn kunnen redden. Nadat Myrna dit verteld heeft aan de vijf lost ze op in een witte veer. De vijf vermoeden dat ze gestuurd was door Halina. Helaas blijkt dat hier Jarno en Samira zijn ontvoerd door de Skrilliks en besluiten de vijf naar de stad Raveleijn te gaan om Samira en Jarno te zoeken.

Aangekomen bij de poort die toegang geeft tot de stad Raveleijn zien de vijf dat de poort dicht zit. Achter hun verschijnen juist op dat moment verschillende Skrilliks. Gelukkig komen er een paar raven aan die de vijf over de stadspoort brengen naar het balkon waar Halina als versteend staat. Erian vertrouwt Halina als enige nog van de Orde van de Raven en ze vraagt of hij de vijf naar beneden wil brengen. Als hij dit doet blijkt hij toch nog een handlanger te zijn van Peregrinus die in de Boom des Doods zit die op het marktplein staat. Erian sluit de vijf ruiters op in de voormalige werkplaats van Peregrinus. In deze werkplaats komen ze erachter dat Erian zich hieronder bevind en al bijna versteend is. De Erian bij Halina blijkt eigenlijk Joseph te zijn die werkt voor Peregrinus. Als de goede Erian in een standbeeld verandert is ontsnappen de vijf en komen op het marktplein uit. Hier worden ze omsingeld door de inwoners van Raveleijn die als standbeelden op ze af stappen. Door een simpel domino effect vallen ze allemaal om en hebben de vijf ruiters geen last van de inwoners. Peregrinus geeft zich echter niet zomaar gewonnen en na de standbeelden komen er nog verschillende Skrilliks op de vijf af. Deze verslaan ze door een meer te creëren met de aardedolken van Joost en de waterstaf van Lisa. Als deze verslagen zijn besluit Thomas de boom in te klimmen om Samira te zoeken.  Maurits en Emma besluiten naar Halina te gaan die in gevaar is omdat Joseph bij haar staat. Als Thomas de boom in klimt komt de boom tot leven en pakt Thomas beet en neemt hem mee naar het bovenste stuk van de boom. Hier zit Peregrinus die om hulp roept. Als Thomas hem niet wil helpen gooit de boom hem naar beneden en hier verschijnen vijf koppen net zoals Draconicon deze had uit de boom. De vijf ruiters gaan het gevecht aan met Draconicon in de boom en lijken dit te winnen. Als Thomas ziet dat ze aan de winnende kant staan gaan hij en Joost een tweede poging doen om Samira en Jarno te bevrijden uit de boom. Deze keer lukt het ze. Met de tranen van onschuld bevrijden ze tevens Peregrinus uit de boom en deze wordt meegenomen door een groepje raven ver boven de wolken. Als Peregrinus is verslagen worden de vijf gekroond tot ridders van Raveleijn en gaan Maurits, Emma, Lisa en Joost weer terug naar de echte wereld. Thomas blijft in Raveleijn achter bij Samira.

Wat vond ik ervan?

Het verhaal vond ik een leuk vervolg op het eerste Raveleijn boek. Het is leuk hoe ze toch de vijf weer terug in Raveleijn kunnen krijgen en hoe er weer een ander kwaad te vinden is. Tevens maken we kennis met een nieuwe plaats, Valkenoord. Leuk dat we zo meer te weten komen over het graafschap Raveleijn. In het begin moest ik wel even wennen hoe Emma en Lisa verandert waren en ik was dan ook blij te lezen dat ze in Raveleijn weer hun eigen haarkleur en gewoontes terug hadden. Verder kwam ik wel wat overeenkomsten tegen met het eerste boek zoals Erian waar er weer twee van blijken te zijn.

De bende van de Witte Veer is een leuk verhaal dat ik menig Raveleijn fan wel kan aanraden om te lezen. Of het een goed verhaal is voor een nieuwe parkshow denk ik niet. Maar Paul van Loon heeft er goed aan gedaan een tweede boek te publiceren van Raveleijn.

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.