Rennen voor het goede doel tijdens de Q-santarun 2014

Op zaterdag 20 december 2014 werd er weer de Q-santarun georganiseerd in de Efteling. We gingen deze editie hardlopen voor de voedselbank en ik deed hieraan mee.

Begin van de dag

Toen ik en een vriend aankwamen bij de entree van het park bleek dat de deelnemers voor de Q-santarun nog een uur moesten wachten voordat ze naar binnen konden via kassa’s 18 en 19. Gelukkig waren wij in het bezit van een Efteling abonnement en konden wij al eerder het park in. Toen we het park in waren lazen we dat we het kerstmanpakje en het startbewijs konden ophalen in het Fata Morgana paleis. Zodoende spoeden wij ons hiernaartoe.

Als we aankomen in het Fata Morgana Paleis blijken hier nog geen andere deelnemers te zijn en dus konden wij in alle rust ons omkleden en het startbewijs ophalen. Ik had als startnummer 2001 en mijn vriend had 1001. Als wij het Fata Morgana Paleis uitlopen dan zijn we de eerste personen in de Efteling met het kerstmannenpakje aan. Naarmate de dag vorderde voegden er steeds meer kerstmannen/vrouwen zich bij ons.

Op het papiertje met het programma stond dat rond 16:00 er een fotomoment zou zijn bij Station de Oost. Hier wouden wij wel naar toe dus zo rond die tijd staan wij te wachten bij de stoomtrein. Wat bleek, alle kerstmannen en vrouwen mochten in de trein zitten en we moesten allemaal naar het perron hangen zodat er een foto gemaakt kon worden. Daarna begon de trein te rijden en werden we nog gefilmd op het grasveld naast de Python. Bezoekers die een normaal dagje Efteling kwamen doen wisten niet wat ze overkwam aangezien er een heel treintje was met alleen maar kerstmannen/vrouwen. Was erg leuk en komisch om te zien!

Hardlopen!

Om 20:00 verzamelden we rond de Efteling Brink met een aantal mensen voor het gezamenlijke aftelmoment en wat optredens. Als eerste trad O’G3NE op (de winnaars van The Voice of Holland 2014). Op de Efteling Brink hadden ze een groot podium gebouwd dat we kennen van het Negen Pleinen Festijn. Daarnaast stond er nog een tijdelijk radiogebouw vanwaar Q-Music gepresenteerd werd. Na het optreden van O’G3NE kwamen Mattie en Wietze nog op en daarmee deden we ook een warming-up. Zo rond 20:30 gaven ze het startsein en mochten we beginnen met hardlopen. Als eerste liepen we vanaf de Efteling Brink richting het Spookslot. Als we door de Spookslot tunnel zijn gelopen dan slaan we rechtsaf richting Aquanura. We lopen een rondje om Aquanura heen en ondertussen draaide er de eerste Efteling Symphonie met kerstgeluidjes. Helaas waren de vlonders niet zo groot en waren er veel deelnemers die hier liepen en gaf het geen goede doorstroming. Nadat we Aquanura verlaten hadden lopen we achter de Piraña langs naar Joris en de Draak. Hier mochten we bij hoge uitzondering over de bouwweg van Baron 1898 lopen die normaal gesloten is voor bezoekers. Vanaf Joris en Draak lopen we via de Meermin naar het Reizenrijk toe. Bij het Reizenrijkplein mochten we een rondje lopen om het kampvuur en daarna door naar het Volk van Laaf. Toen we hierdoorheen waren gerend gingen we via het Ton van de Ven plein richting het Sprookjesbos. Hier gingen we via de uitgang van het Sprookjesbos naar binnen en we hebben het hele Sprookjesbos doorgerend totdat we kwamen bij de soldatenpoort. Hier mochten we weer de Pardoes Prommenade op en was het je kans om een sprintje te trekken tot de finish. Bij de finish kreeg je nog een medaille en kon je genieten van de after-party.

Over de route was ik zeer te spreken. Leuk dat je het hele park door rent! Jammer van de Aquanura vlonders waar niemand echt doorliep en mensen meer gingen kijken naar de show. Op verschillende plekken in de route stonden Sprookjesbosbewoners en overig entertainment je aan te moedigen en high fives te geven. Verder waren er bij de route verschillende borden geplaats waarop stond dat je hier wat te eten en drinken kon halen, hoeveel meter je al had gerend of dat je op de foto kon met de kerstman. Aan dit soort dingen kon je merken dat het een echte fun-run was. De after-party was erg gezellig als afsluiting met onder andere foute muziek van het foute uur en bekende optredens. Zo rond 23:00 was de avond afgelopen en konden we ons weer omkleden in het Fata Morgana Paleis en weer naar huis. Zelf heb ik erg genoten van deze avond en hoop ik er nog meer van te beleven!

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.