Roken in de Efteling, kan dat nog?

Afgelopen week kwam er een behoorlijk discussie op gang op de Facebookpagina van de Efteling over het rookbeleid dat het park hanteert. De Efteling schreef dat een algeheel rookverbod (nog) niet nodig zou zijn, maar een paar dagen later werd er wel bekend dat het rookbeleid werd aangescherpt.

Roep om een rookverbod

Al sinds 9 mei 2010 staat met stip het verbod om te roken in buitenwachtrijen op nummer één in de oog voor detail lijst van Eftelist. Daarnaast zijn er de laatste tijd veel parken in Europa die een rookverbod op verschillende manieren hanteren. Zo hebben de Belgische Plopsa parken en Walibi Belgium besloten een algeheel rookverbod in het park te hanteren. In Liseberg mag al een poosje niet meer gerookt worden en in Disneyland Paris mag er als enige nog gerookt worden bij verschillende rookplekken en anders ook niet meer in het park. In Europa- Park is roken verboden in alle wachtrijen.

De Efteling loopt vergeleken met deze andere grote parken redelijk achter met het rookbeleid. In de Efteling mag je als enige niet roken in overdekte wachtrijen, voor de rest overal in het park. Sommige organisaties zoals: het longfonds, de Alliantie Nederland rookvrij en Clean Air Nederland roepen al een poos om een rookverbod in de Efteling. Dit is in het algemeen niet goed gevallen bij sommige mensen.

Is het nodig?

Om maar met de deur in huis te vallen vind ik het goed dat de Efteling het rookbeleid gaat aanpassen. De Efteling is een familiepark waar erg veel kinderen lopen die in buitenwachtrijen de rook van een sigaret kunnen inademen, daarom ben ik een voorstander van een rookverbod in buiten wachtrijen. Daarnaast ben ik stiekem ook een voorstander van een rookverbod op buiten terrassen. Dit aangezien hier mensen kunnen zitten die dit als niet prettig kunnen ervaren. Nu kan je wel zeggen dat ze dan moeten oprotten naar een ander terras, maar ongetwijfeld zit daar ook iemand te roken of is daar niet iets te koop wat wel bij dat terras te koop was waar je net zat. Op Facebook attendeerde iemand me erop om een gescheiden buiten terras te maken waar aan de linkerkant gerookt mag worden en aan de rechterkant niet. Dit was vroeger redelijk normaal en zou best tegenwoordig toegepast kunnen worden. Daarnaast zou ik roken op andere plekken geen probleem vinden in het park aangezien je hier nog wel snel zegt dat je er even vandaan loopt. Een algeheel rookverbod in bijvoorbeeld het Sprookjesbos zie ik niet zitten aangezien je hiermee verschillende mensen uitsluit die het Sprookjesbos voor een paar uur in willen en ook roken. Al met al is het goed dat de Efteling het rookbeleid ietsje gaat aanscherpen en andere grote parken achterna gaat wat betreft het roken.

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.