Rondje om de Efteling

Op 26 april 2017 had ik het geluk dat ik langer dan gebruikelijk in de omgeving van de Efteling kon blijven. Ik besloot om na sluitingstijd een wandeling te maken achter het park langs en daarbij direct een bouwupdate van het Loonsche Land te maken. In dit bericht zou ik jullie graag willen meenemen op deze wandeling.

Treintje naar Efteling Bosrijk

Zo rond kwart voor zes liep ik richting de boshalte van het dotto-treintje van Efteling Bosrijk. Mijn idee was dat ik eerst naar een nieuwe entertainment act in Efteling Bosrijk zou gaan kijken die is gemaakt door studenten van de Efteling Academy 8. De show ging over zandkabouter Stella die per ongeluk een zak met slaapzand tegen Klaas Vaak aan had geduwd. Met behulp van de kinderen proberen we de ingrediënten te zoeken voor het ontwaakzand zodat Klaas Vaak weer wakker wordt. De entertainment act was leuk bedacht en trok ook redelijk veel publiek. Nadat ik deze act gezien had ben ik weer uit Bosrijk gelopen.

De Efteling langs de Kinkenpolder

Na de entertainment act ben ik weer teruggelopen naar de fietsenstalling van het Efteling Park. Vanaf hier besloot ik langs de parkgrensen van de Efteling naar het Loonsche Land te lopen. Hierbij wou ik de Efteling van buiten de parkgrensen zien. Via de Kinkenpolder ben ik linksaf geslagen langs de Kiss + Ride die hier ligt. Hierna kwam ik vrij snel langs het L.E.M. (Logistiek Evenementen Magazijn) terrein. Op dit terrein worden vaak attributen en decoraties opgeslagen voor langere periode of evenementen zoals de Winter Efteling. Verder is hier de rustplek van het dotto-treintje en staat er een grote afvalcontainer. Deze plek grenst direct aan het Efteling Theater waar ik hierna naartoe ben gegaan. Dit gebouw is aan de achterkant niet om aan te zien. Waar de voorkant mooi gedecoreerd is met geveltjes is de achterkant een en al beton, bah! Hier is nog een personeelsbalkon en de artiesteningang. Zelf ben ik er niet echt over te spreken en ben ik blij dat je het (gelukkig) niet in het park zelf ziet.

Zie ook: Overblijfselen van het Kraanven zoeken

Bij de kruising van de Kinkenpolder en de Eftelingsestraat loop je langs de achterkant van Fata Morgana. Het is mooi om te zien dat ze hier hebben getracht wel een beetje sfeer te brengen. De muren zijn mooi gestukt en op elke hoek staat een torentje. Helaas kan je zien dat hier al lang geen onderhoud geweest is. Op sommige plekken is het stucwerk afgebladerd en een torentje zit onder de groene aanslag. Natuurlijk snap ik wel dat het onderhoud aan deze achterkant niet hoog op de prioriteitenlijst staat maar toch is het jammer om te zien dat ze aan zijn lot wordt overgelaten.

De Eftelingsestraat

Als we bij de kruising van de kinkenpolder en de Eftelingsestraat aangekomen zijn besluit ik om linksaf te slaan en langs de parkgrens van het Efteling Park te blijven lopen. Hier is naast de normale weg een voetpad dat uit schelpjes bestaat. Dit voetpad loopt naast de parkgrens en daardoor heb je weer goed uitzicht op het ijzeren hek dat de grens van de Efteling is. Natuurlijk heb ik even gekeken bij de bouw van vakantiepark het Loonsche Land. Hier heb ik ook een rondje omheen gelopen (hier volgt later nog een bericht over). Maar natuurlijk kan je ook vanaf de Eftelingsestraat delen van het Efteling Park zien. Zo heb je goed zicht op de Python en Joris en de Draak. Op de achtergrond kunnen we Baron 1898, de Vliegende Hollander en de Piraña nog herkennen. Aan deze kant ziet het park er beter verzorgd uit dan aan de Kinkenpolder kant. Joris en de Draak kan je albijna geheel zien en heb je goed uitzicht op de finish. Bij de Python kan je goed de lifthill en de twee kurkentrekkers zien. Je kan aan deze kant natuurlijk zien dat de Python wel wat aanslag vertoont maar ja, de baan wordt na dit hoogseizoen toch vervangen door een identieke baan dus daar maak ik me geen zorgen over.

Zie ook: rondleiding bij Villa Pardoes

Naast het Efteling Park kan je natuurlijk nog meer Efteling zien aan deze weg. Ten tijde dat ik hier was stonden er op sommige plekken nog borden voor de bouw van vakantiepark het Loonsche Land. Maat verder ligt aan deze weg nog Villa Pardoes. Op de kruising van de Eftelingsestraat en de Horst heeft jarenlang een voormalige directiewoning van de Efteling gestaan. In 2015 is deze woning gesloopt door de Efteling en tot op heden is dit hier een braakliggend stuk grond. Verder heeft de Efteling in 2016 aangegeven dat ze in de toekomst de parkbezoekers over deze weg naar de parkeerplaatsen willen leiden. Zoals de weg er nu bij ligt kan dit niet en ik ben dan ook benieuwd wat de toekomst voor deze weg te wachten staat.

De horst en strookrijk

Bij de kruising van de Eftelingsestraat en de horst besluit ik de parkgrens te volgen en dus linksaf te slaan. Over de horst is tegenwoordig veel te doen aangezien de Efteling in 2015 heeft aangeven het park te willen uitbreiden richting deze kant. Hierdoor zou deze weg eventueel moeten verdwijnen/verlegd worden. Op dit stuk grond staan echter nog twee huizen die tot op heden nog steeds bewoond worden. Nu moet ik toegeven dat het huis tegenover Station de Oost wel prima zou staan in een park als de Efteling. Het is als enige de vraag of de buurtbewoners van plan zijn om te verhuizen. Het toekomstige parkgebied loopt halverwege over in een bosrijk gebied. Ik ben benieuwd als de Efteling hier komt wat er met dit stuk zal gebeuren.

Als we ons weer focussen op het huidige park komen we eerst langs Station de Oost. Ook hier zie je de achterkant die er niet verkeerd uitziet! Nadat we Station de Oost voorbij lopen kunnen we aan deze kant vrij weinig zien van het Efteling Park. We zien pas weer iets noemenswaardig als we bij de parkingang van het Efteling Hotel aankomen. Hier kunnen we een blik werpen op het Kleuterhof en de achterkant van Vogelrok. Nu ben ik niet zo te spreken over de achterkant van Vogelrok. Hier zie je gewoon dat het een bakstenen muur is waar wat klimop aangegroeid is. Dit kan wat mij betreft beter ook al maakt de klimop wel veel goed. Nabij Vogelrok had ik nog een leuk gesprek met een buurtbewoonster die vlakbij de noodparkeervelden van het park woonde. Ze liep namelijk al een poos achter me en had me ingehaald omdat ze zag dat ik van sommige dingen foto’s maakte. Ze dacht dat ik wel een Efteling liefhebber zou zijn en wou daarom een gesprekje met me maken. Zelf vond ik dit erg leuk maar helaas vertrok over vijf minuten de lijn 301 vanaf bushalte Horst. Deze bus heb ik kunnen halen en tegelijkertijd heb ik nog een foto kunnen maken van het voormalige Rabobank kantoor dat eind 2016 door de Efteling is overgekocht en waar sindsdien een Efteling spandoek op staat. Zelf had ik erg genoten van deze wandeling en is het zeker een aanrader om te doen voor Efteling abonnementhouders die in de buurt wonen op bijvoorbeeld een block dag!

Jelmer

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.