Rondleiding door Villa Pardoes

Op dinsdag 14 juli 2015 hadden wij een afspraak bij Villa Pardoes om daar een rondleiding te krijgen door het gebouw. Wij moesten vroeg ons appartement verlaten op Efteling Bosrijk om op tijd te komen voor de rondleiding. We hebben veel informatie gekregen over de toekomstige uitbreiding en hebben een kijkje mogen nemen in twee huisjes, de woonkamer, de gamezone en de snoezelhoek.

Omschrijving

Anoul Bouwman werd gevraagd om een ontwerp te maken voor Villa Pardoes. Hij koos ervoor om het gebouw zo te maken dat het van boven leek op een slak. Bij de ingang bevinden zich twee voelsprieten met lichtgevende bollen erop. Midden in het slakkenhuis is de huiskamer gevestigd. Binnen is het gebouw vrij standaard uitgebeeld, niet zoals je van de Efteling zou verwachten met gestucte muurtjes ect. Wel leuk is dat ze 13.000 verschillende dierenbeeldjes hebben geplaatst bij de ingang en in het gebouw. Dit omdat je geen huisdieren mag meenemen. Naast de villa hebben ze ook nog een grote buitenspeeltuin waar onder andere het witte olifantje staat dat jaren geleden bij het kinderbad heeft gestaan in het Efteling Park. Gezinnen uit de villa hebben een eigen ingang tot het attractiepark, deze loopt onder de kurkentrekker van de Python door. Naast gratis toegang tot de Efteling hebben de gezinnen ook gratis toegang tot Beekse Bergen en nog veel meer dagjesattracties in de omgeving. In het huis van de Vijf Zintuigen staat een maquette van Villa Pardoes waar bezoekers geld kunnen doneren aan de villa. Hier stond tot en met 2014 de originele maquette, deze is later vervangen door een nieuwe waarop de uitbreiding te zien is.

De rondleiding

Rond 10:00 hadden ik en nog wat andere Efteling liefhebbers ons gemeld bij de telecom van Villa Pardoes voor de rondleiding. Wij kregen toestemming om de villa te betreden en binnen wachtte mevrouw C. Frijters al op ons. Ze nam ons in ontvangst en bracht ons direct naar de huiskamer van het gebouw. Hier werd ons wat te drinken aangeboden. De huiskamer ziet er vrij standaard uit. Het heeft een blauw plafond met kleine lichtornamentjes waaruit allerlei verschillende kleuren komen. Er is ook een zandbak waar een blauwe glijbaan in uitkomt. Verder was er ook nog een podium waar verschillende activiteiten te doen waren. Terwijl wij ons drinken opdronken vertelde zij ons het een en ander over de geschiedenis van Villa Pardoes. Ze wees naar een muur waarop drie luchtfoto’s te zien waren van de villa. Ze vertelde dat ze tijdens bijzondere gebeurtenissen waren gemaakt. De eerste was gemaakt tijdens de opening van de villa in 2000. In 2007 werd de tweede gemaakt omdat er toen al meer groen was verschenen. De nieuwste stamde uit 2014 als herinnering van hoe de villa eruitzag voor de verbouwing. Ze vertelde dat ze van plan zijn om als de verbouwing klaar is weer een luchtfoto te laten maken. Toen we de luchtfoto’s hadden bekeken nam ze ons mee naar de gamezone. Ze hebben hier een Playstation, verschillende laptops en een Wii staan. Verder kwamen we nog langs een Sprookjesboekenkast waar verschillende sprookjesboeken, Donald Ducks en kinderboeken stonden. Even verderop kwamen we langs de snoezelhoek, hier staan een paar waterbedden met bubbelwater. Op deze plek kunnen jongeren intiem samen met elkaar zitten en ervaringen uitdelen. Tegenover de snoezelhoek lagen de whirlpools waar wij helaas niet in konden aangezien ze bezet waren.

Zie ook: een tweede rondleiding door Villa Pardoes

Door de hele villa ligt een slakkenspoor waar echte planten naast staan. Als je dit slakkenspoor volgt loop je de hele villa door. Boven het slakkenspoor zit nog een glazen dak waardoor ze een ruim gevoel hebben gecreëerd. Het paard dat tot de verbouwing van 2014 in van het Witte Paard stond, staat nu ook langs dit slakkenspoor tussen het groen. Op een gegeven moment keken we naar buiten en zagen we de werkzaamheden voor de uitbreiding van de villa die in 2016 opent. Voor deze uitbreiding hebben ze de themakamers Barbie en Ridder gesloopt. Deze komen wel opnieuw terug in de villa als de uitbreiding open is. Naast de Barbie en ridder kamer kunnen de families zich zomenteen wanen in de zee met de kamer Zeeschat, in een sprookjesachtige wereld zijn in de kamer Wonderland, goud gaan zoeken aan het einde van de regenboog in de regenboog kamer en het toch laten voelen alsof je (huis)dieren om je heen hebt in de Beestenboel kamer. De uitbreiding is klaar op 26 oktober 2015, als ze net 15 jaar bestaan. De officiële opening staat gepland voor 7 februari 2016.

De huisjes

Toen we voorbij de uitbreiding liepen liet ze ons twee huisjes zien. We hebben de kamers met het thema Sneeuwwitje en 1001 nacht mogen betreden. De huisjes hebben allemaal dezelfde indeling. Je komt binnen in een grote ruimte met een eettafel en aan de muur hangt een krijtbord waarop staat wie er in het huisje logeert. Midden in de kamer staat een soort kleurrijke kubus waar de trap in zit die naar de tweede verdieping gaat. In deze kubus zit ook de tv. Achter de kubus staan een paar luie banken en heb je uitzicht op de achtertuin waar elk huisje ook een eigen terras heeft met zitstoelen. Vanuit de zithoek lijdt een deur ons naar de kamer voor de kinderen. Hier staan twee bedden naast elkaar. Vanuit hier zijn er twee deuren die gaan naar de badkamer, hier is ook rekening gehouden met kinderen die graag in bad willen. Er hangt namelijk een apparaat waarmee kinderen in bad gehesen kan worden, dit is wel heel mooi weg gewerkt in het plafond.

Op de tweede verdieping is eigenlijk als enige een gang waarmee je uitzicht hebt over de hele begane grond, daarnaast is er nog een slaapkamer voor de ouders met een twee persoonsbed. Het thema van Sneeuwwitje kwam het duidelijkst naar voren in de kinderkamer waar een grote muurschildering is van het sprookje. Naast de Sneeuwwitje kamer hebben we nog een kamer mogen zien welke albijna identiek was aan de kamer die ik zonet beschreven heb.

De P.O.E.F.

Mevrouw Frijters nam ons ook mee naar buiten de villa. Ze nam ons mee een klein rond gebouwtje in. Dit kleine gebouwtje, ook wel de P.O.E.F. geheten is geopend in 2012 door de nieuwe stichtingsvoorzitter van Natuurpark de Efteling Jan Melis. In de P.O.E.F. worden de nieuwe gezinnen ontvangen en vinden dagelijks kleine toneelstukjes plaats. Vanbinnen is het gebouwtje gethematiseerd alsof je onder de grond bent. Aan de muren hangen boomwortels en er zit een dakraam in dat open en dicht kan gaan. Voor de rest liggen er wat kussens op de grond en in het midden van de ruimte staat een nepboom met een paar trollen ertussen. Erg leuk gedecoreerd! P.O.E.F. is niet een doorsnede naam voor dit gebouwtje. De P staat namelijk voor Presentatie, de O voor ontvangsten, de E voor evenementen en de F voor Festijnen. Toen wij dit gebouwtje vanbinnen gezien hadden werden we vriendelijk weer verzocht om het verblijf te verlaten. Zelf heb ik erg genoten van deze rondleiding, en als de uitbreiding klaar is dan komen we zeker weer is terug!

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.