Rustige plekjes in de Efteling – deel 1

Het hoogseizoen staat weer voor de deur! Dat betekent urenlang wachten, zomerse tempraturen en langere openingstijden. De Efteling wordt rond deze periode door honderden bezoekers bezocht. Maar gelukkig zijn er altijd rustige plekjes waar je even kan bijkomen. In vier delen ga ik jullie in deze serie mijn favoriete rustige plekjes in de Efteling laten zien.

Het carrouselpaleis

Het Carrouselpaleis is altijd een van de plekjes in de Efteling waar ik graag de drukte ontwijk. Op warme dagen kan je heerlijk verkoeling vinden in de gangen die in dit complex liggen. Meestal staat hier de airco wel aan en daardoor is het heerlijk verkoelend. Achter de Stoomcarrousel zijn wat open ruimtes waar een paard uit de carrousel staat. Aan de muren hangen vitrines waarin allerhande Efteling merchandise zit. Helaas is het Waterorgel nog steeds gesloten en daardoor is dit wel een dood stukje park.

Als je wat verder doorloopt naar het Diorama dan staan daar een paar treincoupes. Bij deze coupes zitten altijd vrij weinig mensen en het is hier heerlijk zitten. Als het niet druk is in het park heb je hier ook nog een Wi-Fi verbinding. In de tijd dat de Efteling nog geen oplaadstations voor de mobiele telefoon had kon je hier stopcontacten vinden om je telefoon op te laden. Naast de treincoupes kan ik het Diorama zelf ook aanraden om te gaan kijken. Zitten leuke details in verwerkt!

Het heksenpad

Een andere rustige plek in de Efteling waar ik graag kom is het Heksenpad. Naast het Spookslot ligt verscholen in het groen een wandelpad dat door Efteling liefhebbers het Heksenpad wordt genoemd. Het wandelpad is geopend in april 2004 en geeft je het gevoel alsof je niet meer door een attractiepark loopt maar door een mooi stukje natuur. Langs het pad staan een paar omgezaagde bomen waarop je kan zitten. Nabij het Spookslotplein staat een boom waarvan je goed de wortels kan zien en die menig Efteling liefhebber bekent voorkomt als de Heksenbult uit het verhaal van Baron 1898.

De Efteling heeft aangegeven dat ze afspraken hebben gemaakt dat dit wandelpad nooit gaat wijken voor bebouwing. Vanaf het Heksenpad heb je uitzicht op de achterkant van het Spookslot die verrassend netjes is afgewerkt. Het is wel af te raden om met regen dit pad te bezoeken. Dan is het zandpad namelijk verandert in een grote modderpoel.

Stonehenge

In de winter van 2008 werd op het eiland in de Siervijver, waar ook de Wensbron staat, Stonehenge geopend. Op deze plek liggen grote stenen waar je lekker op kan zitten om wat uit te rusten in de schaduw of om iets te eten en/of te drinken. In de verte kan je wat mensen over de Steenen Burg zien lopen. Zo af en toe zie je de witte bootjes van de Gondoletta langs varen. Achter Stonehenge loopt een druk pad waar je soms nog wat mensen voorbij hoort gaan.

Je betreed Stonehenge over een schelpenpad waar je snel voorbijloopt. Stonehenge is een heerlijke plek om je lunch te nuttigen of om je even terug te trekken in de natuur die de Efteling rijk is.

Neem de tijd

De tijd nemen kan op veel verschillende manieren. Sommige Efteling liefhebbers doen dat door rustig een paar uurtjes te kijken naar de bouw van een attractie en ondertussen te praten met andere liefhebbers en/of medewerkers van het park. Zo stond ik nog afgelopen vrijdag vier uur te kijken naar de bouwplaats van Symbolica met wat andere Efteling liefhebbers. Ze waren bezig om de blauwe koepel voor het Observatorium te plaatsen. Ondertussen hebben we lekker naar ons zin gehad en nog met verschillende Efteling medewerkers staan praten.

Tegenwoordig zie je helaas dat het allemaal sneller moet. Toen ik daar stond te kijken naar de bouw van Symbolica liepen er dagjesbezoekers voorbij die dachten dat Symbolica een achtbaan zou worden. Het is jammer om te horen en te zien dat mensen niet de tijd nemen om goed om zich heen te kijken, of om zich even in iets te verdiepen. Je merkt het bij de bouw van attracties maar ook op andere manieren in het park. Dagjesbezoekers hebben namelijk ook vaak geen tijd meer om een bord te lezen waarop staat dat je sommige paden niet mag betreden. Gelukkig kunnen wij als Efteling liefhebbers ze erop wijzen. Voor die dagjesbezoekers heb ik een tip. Bezoek eens de rustige plekjes en wees niet zo haastig. Laat je even betoveren door de rustige plekjes in de wereld vol wonderen. Het helpt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.