Rustige plekjes in de Efteling – deel 4

Ondanks dat het hoogseizoen afgelopen is blijft het nog steeds behoorlijk druk in het park. In de afgelopen drie berichten heb ik jullie al meegenomen naar veel verschillende rustige plekjes en met dit bericht sluit ik deze de rustige plekjes in de Efteling serie af.

Binnenplaats Efteling Museum

Aan de noordzijde van het Efteling Museum ligt een binnenplaats die soms bij mooi weer open is. Deze plek grenst direct aan het Anton Pieckplein maar doordat het ommuurd is aan alle kanten valt het niet snel op. Vanaf het Anton Pieckplein kan men via twee kleine niet opvallend groen geverfde deuren naar binnen. Bij het Efteling Museum is in het middenstuk waar de vitrines staan en de ontwerptekeningen aan de muur hangen een deur die soms open is en waardoor je de binnenplaats kunt betreden.

De binnenplaats was voor het eerst geopend in 2008 toen er de Efteling tulp werd gepresenteerd. De binnenplaats onderscheid zich van andere plekken door de grote hoeveelheid tulpen/bloemen die hier aanwezig zijn. Ik moet toegeven dat dit wel echt wat toevoegt aan de plek want anders had het een te groot gevoel gegeven van een achter de schermen plek. Dit gevoel wordt vooral gecreëerd door de standaard tuintafels en stoelen en bakstenen muren (niet gestukt, wat erg gepast zou zijn op deze plek).

Vliegende Hollander

Zoals sommige al wel weten heeft de Vliegende Hollander een mooie kade vanaf waar je uitzicht hebt op Joris en de Draak en de splash van de Vliegende Hollander. Wat sommige mensen niet weten is dat je hier nog verder omhoog kan en hierdoor eigenlijk op een soort van tweede verdieping/balkon komt. Hier kan je onder de lift van de Vliegende Hollander komen en kan je de muziek horen vanbinnen de attractie. Verder kan je hier helemaal langs lopen tot bij de ingang van deze attractie. Ook op deze plek is er weer gedacht aan thematisering. Zo zijn er verschillende leuke details te vinden.

Schelpenpad bij de traptreintjes

Nabij het Kinderspoor is echt een klein schelpenpad dat nog toegankelijk is voor bezoekers. Dit pad liep eerder verder door maar is dramatisch ingekort door de bouw van Baron 1898.  Stiekem kan je met dit pad ook een klein stukje afsnijden als je vanaf het wensbron eiland naar reizenrijk wil lopen. Als je over dit pad loopt kom je even in een mooi stukje groen van het park waarbij je in de verte de Gondoletta nog ziet varen. In de beginjaren van de Efteling toen de Siervijver net was aangelegd lagen er meerdere van dit soort paden in het park. Dit pad kan je nog een klein beetje terugbrengen naar die tijd.

Wandelgebied Piraña

Rondom de Piraña liggen verschillende kleine paadjes waarover je mooi uitzicht hebt op de baan. Zo heb je dichtbij het Steenbok plein een poort staan dat het begin is van een pad dat parallel loopt aan de baan van de Piraña. Als je dit pad uitloopt kom je uit bij het Pirañaplein. Vanaf dit plein loopt links naast het stationsgebouw een ander pad dat je voor de Piraña laat lopen richting Joris en de Draak. Hier kan je uiteindelijk kiezen of je links, ofwel rechts afslaat. Als je links afslaat dan komt je uiteindelijk terecht op een schelpenpad dat je naar Draak Edna lijdt van Joris en de Draak.

Als je bij de splitsing kiest om rechtsaf te slaan loop je een stukje omhoog en kom je op het dak uit van de tunnel waaronder de boten van de Piraña doorvaren. Vanaf hier kan je de baan van boven zien. Je hebt tevens mooi uitzicht op Baron 1898, Joris en de Draak en de Vliegende Hollander (de achtbaan skyline). Lopen we hier voorbijkomen we op een schelpenpad dat ons weer naar beneden lijdt naar het eiland waar een tweetal kwijlbeelden staan. Dit is voor mij persoonlijk de plek die het ‘zomer in de Efteling gevoel’ weergeeft. Vroeger toen het eiland net weer (her)opent was zat ik hier vaak met een wrap van de Casa Caracol te genieten van het weer en mensen nat te spuiten. Stiekem doe ik dit nu nog steeds het liefst.

Vanaf de kwijlbeelden vervolgen wij onze route naar een verhoogd wandelpad dat langs het stationsgebouw loopt van de Piraña. Als wij hier uiteindelijk linksaf slaan komen we aan bij een stukje waar je nogmaals boven de baan kan staan kijken naar voorbijvarende boten. Vanaf dan lopen we de houten brug op die naar het pad achter de Piraña loopt die ik in deel 2 al besproken had.

Balkon van Panorama en de Panoramazaal

Eigenlijk heb ik lang moeten nadenken of ik deze plek wel in de lijst zou zetten. Het was namelijk puur per toeval dat ik hier terecht kwam. Eigenlijk is deze locatie namelijk als enige geopend als het extreem druk in de Efteling is. Toevallig liepen we is een keer langs Panorama en zagen we mensen lopen op dit balkon. Nu waren wij natuurlijk nieuwsgierig aangezien we hier zelf nog nooit waren geweest. Het bleek inderdaad dat de deur naar deze locatie gewoon open stond. Wij zijn dus snel naar boven gelopen en hebben van een herfstzon genoten op dit balkon. Er staan hier zwarte loungebanken met tafels. Deze zijn wel erg laag waardoor je er niet echt plezierig in kan gaan zitten. De vloerbedekking bestaat uit een grasmat (bijzonder…). Verder is deze locatie gewoon heerlijk om te zitten. Nu weet ik niet omdat het komt door de warme herfstzon die op onze snoet scheen of omdat je uitzicht hebt op een gekrioel van mensen die jou niet kunnen zien. Maar evenmin, dit is gewoon een hele mooie locatie en ik hoop dat ze hem vaker opengooien. Het is zeker de moeite waard namelijk! De verdere eerste verdieping van Panorama wordt bezet door de Panoramazaal. Dit is oorspronkelijk een evenementenlocatie maar als beneden alles vol zit dan doen ze deze zaal ook open voor de normale bezoekers. Laatst kon ik hier lekker rustig eten en wat drinken aangezien het open is. De Panoramazaal is een grote zaal waar erg veel tafels en stoelen staan. Je hebt een muur met gestreept behang en er staat in de hoek nog een bar. Verder klinkt hier nog muziek. Erg leuk om is bezocht te hebben.

Voor nu laat ik het bij deze serie rustige plekjes in de Efteling. Natuurlijk zijn er nog wat meer plekken die je als rustig kan bestempelen zoals het plein voor de Indische Waterlelies en de sluippaden in het Sprookjesbos, maar ik heb een persoonlijke selectie gemaakt en daar pasten de vorige (helaas) niet tussen. Ik heb zelf genoten van het schrijven en het opzoeken van de plekjes in de Efteling en bedank jullie voor het lezen!

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.