Sfeertje tijdens Negen Pleinen Festijn 2018

Afgelopen zaterdag 14 juli 2018 was mijn eerste keer Negen Pleinen Festijn 2018. In dit bericht beschrijf ik mijn ervaringen over deze eerste dag.

Nieuw tijdens deze editie was dat op twee pleinen het entertainment al om 16:00 begon. Namelijk op het Anton Pieck Plein en op het Herauten Plein. Toen het vlakbij 16:00 begon te raken ben ik naar het Anton Pieck Plein gelopen. Persoonlijk was ik nieuwsgierig naar het entertainment hier omdat dit een nieuw plein was. Toen ik aankwam op het plein begon de Harmonie van Drie verschillende liedjes te spelen. Voorgaande edities stonden ze op de Foodlaan en het is leuk om te zien dat ze nu een eigen plein hebben gekregen. Naast de Harmonie van Drie waren bij de Loetiek twee Gladiatoren ter Zeepaard te zien. Deze entertainemtact was een paar edities geleden nog te zien op het Vliegende Hollander Plein en persoonlijker vond ik de act daar ook beter passen. Ze waren op het Anton Pieckplein wel leuk gedaan maar ze pasten niet in de sfeer op het plein.

Nadat we deze twee acts hadden gezien ben ik doorgelopen naar het Herauten Plein. Rond 17:00 kwam ik aan op dit plein en daar stonden toen Oehoe Houdoe, Roodkapje en Prinses Anura. De drie sprookjesfiguren waren op het moment dat ik aankwam verstoppertje aan het spelen samen met de kinderen. Oehoe Houdoe moest de kinderen en de sprookjesfiguren zoeken. Nadat alle kinderen gevonden waren gingen ze Annemaria Koekkoek spelen. Nadat ik hier even had genoten van het zonnetje en het entertainment begon het richting 18:00 te gaan en besloot richting de Pardoes Prommenade te gaan voor de Bonte Stoet.

Toen ik aankwam op de Pardoes Promenade heb ik een plek opgezocht bij de waterbak aan de kant waar de stoet langskomt. Vanaf hier heb ik de complete Bonte Stoet kunnen bekijken. Nieuw was dat er een kwartier van tevoren in vier verschillende talen werd aangekondigd dat de stoet zou beginnen. De stoet was niet veel verandert ten opzichte van vorige edities. Wel vind ik dat ze het beter moeten organiseren. Dranghekken zouden bijvoorbeeld een welkome aanwinst zijn aangezien je dan geen gasten hebt die door de stoet heen lopen.

Als de Bonte Stoet is afgelopen besloot ik om weer terug te lopen naar het Anton Pieck Plein. Hier blijkt namelijk nog een levend bankstel te staan. Voorgaande edities was die ook al te vinden op het Witte Paardplein maar deze editie stond het bankstel op een mooi schaduwrijk plekje vlakbij de Anton Pieckcarrousel. Leuk om naar gekeken te hebben en respect voor de mensen die in deze hitte in de bank verstopt zitten.

Een plein waar ik al veel goede verhalen over had gehoord was het Hartenhof. Hier begon om 19:30 de Symbolicaanse Hofdans. Gelukkig voor mij kwam er een bankje vrij in de schaduw en daar heb ik gezeten en gekeken naar de hofdans. Jammer genoeg speelde Jeroen Verheij niet O.J. Punctuel maar was het iemand anders. Dit merkte je direct aangezien er minder grappen werden gemaakt en er minder leuk werd ingespeeld op de dames van de hofhouding. Verder vond ik de Symbolicaanse Hofdans erg leuk. Op het moment dat de koks van de koninklijke keukenbrigade binnenlopen wordt er de Pancake Dance geoefend waarna de kinderen ook mee kunnen doen. Voor mij persoonlijk vind ik het een nummer dat niet meer past bij de kwaliteit die de Efteling wil uitstralen. Het is een erg kinderlijk en energievol nummer. Het zou prachtig passen in een park zoals attractiepark Slagharen maar voor de Efteling is het ondermaats.

Iemand van mijn gezelschap wou graag naar het Steenbok Plein toe voor het Jürgen Freilich Familienfest. Persoonlijk is dit niet een van mijn favoriete pleinen en heb ik het niet zo van de schlagermuziek. Maar op deze avond had ik een geweldig gezelschap en met een biertje in de hand hakt de sfeer er al goed in op dit plein. De avond stond in het teken van The Sound of Music en ze hadden er een paar leuke grappen in verwerkt. Heb nog nooit zo een leuke avond gehad op dit plein. Zeker de moeite waard!

Na het Steenbok Plein ben ik naar het Vliegende Hollander Plein gelopen. Hier stonden de dames en heren van Zang & Gelukkig te zingen toen ik aankwam. Jammer dat het Stations Plein is weggehaald want daar vond ik Zang & Gelukkig veel beter staan dan hier op het Vliegende Hollander Plein. Ze hadden vrij weinig ruimte om te zingen of om te bewegen omdat iedereen om hun heen stond. Hadden ze vorige jaren beter gedaan met een eigen podium. Nadat Zang & Gelukkig klaar waren met zingen kwam de Pientere Pianist aangelopen. Net zoals vorig jaar was de Pientere Pianist mooi om naar te luisteren. Tegelijk met de Pientere Pianist kwam de Statige Stuurman en de Vergulde Verstekeling aangelopen. Jammer dat de Koppige Koopman en het Beeldige Boegbeeld van vorige edities weg zijn. Had ze graag teruggezien. Verder blijft het leuk om naar de Statige Stuurman te kijken. De Vergulde Verstekeling blijf ik toch minder vinden.

Een paar mensen van mijn gezelschap bleven zitten bij het Vliegende Hollander Plein. Ikzelf besloot samen met een paar andere om naar het Fata Morgana Plein te lopen. Hier kwam ik aan om 21:20. Precies op dat tijdstip waren er geen entertainmentacts op dit plein. Er was wel een Ontmoet & Begroet met de Fata Morgana Tovenaar bezig. Dit hadden ze precies in de poort die toegang geeft tot het plein gedaan. Niet een handige locatie omdat er een opstopping ontstond op deze plek. Na ongeveer 10 minuten was de Ontmoet & Begroet afgelopen en kwamen er twee Fata Morgana Straatmagiërs het plein opgelopen. Ik besloot bij Ali sterke Verhali te gaan staan bij de Oase. Dit was een komische goochel act waarbij Ali dingen deed met een zakje, een ei en ducttape. Als verrassing werd ik ook uit het publiek gehaald om mee te doen met de eerste goocheltruc. Erg leuk en ik heb me er goed kunnen vermaken!

Helaas werd het te laat om de Fata Morgana Dans te zien want we hadden met ons gezelschap afgesproken bij het Carnaval Festival Plein voor het laatste Efteling Meezingfestijn met Jelle en de Rode Neuzen van de avond. Deze show blijft toch het hoogtepunt van de avond en hiermee kan je fantastisch het Negen Pleinen Festijn afsluiten. Mooi om te zien dat de Rode Neuzen weer zijn teruggekeerd na een jaar niet aanwezig geweest te zijn. Jelle had een mooi repertoire bedacht met makkelijk meezingbare liedjes.

Na het meezingfestijn hebben ik met verschillende andere Efteling liefhebbers de avond afgesloten op het Dwarrelplein. Het was een mooie Negen Pleinen Festijn avond en ik ga dit jaar nog wel eens om de andere pleinen te bezoeken en daar een tweede bericht over te kunnen schrijven.

2 gedachten over “Sfeertje tijdens Negen Pleinen Festijn 2018

  1. Hey man, vroeg me af of je misschien gestopt was of op een kleine break was? Ik kom hier nog weleens kijken in de hoop een nieuwe blogpost te zien, maar helaas.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.