Sprookjes in het Anton Pieck Museum

Op 14 mei 2017 besloten we om voor het eerst een bezoekje te brengen aan het Anton Pieck Museum te Hattem aangezien hier tot en met 31 mei 2017 een tijdelijke expositie te zien was over de sprookjes van Grimm.

Het museum

Op 13 mei 2017 lopen wij het museum binnen. Mijn ouders hadden de museumjaarkaart en ik kon ook met mijn CJP pas met korting het museum in. Aan de balie zit een bedreven vrijwilliger die ons maar graag wat wil vertellen over het museum, leuk!

Om in het Anton Pieck museum te komen moet je eerst door het Voerman museum. Het gebouw bestaat namelijk uit twee museums waarvoor je beide toegang betaald. Als je door het Voerman museum bent gelopen kom je uit op een rustige binnenplaats. Op deze binnenplaats staat een karakstieke waterput (met echt water erin!) en een paar bankjes waar je rustig op kan zitten. Je merkt al snel dat dit in het thema van Anton Pieck is want het ziet er erg mooi en sfeervol uit.

Het Anton Pieck museum kom je binnen door de museumwinkel waar wederom een aardige en bedreven vrijwilliger zit. In een hoek hebben ze de werkplaats van Anton Pieck nagebouwd met zijn onafgewerkte tekening. Aan de muur hangen hier twee verschillende diploma’s die Anton Pieck behaald heeft.

Tijdens ons bezoek liepen er boven kinderen van de plaatselijke scouting dus besloten wij om eerst naar de ruimte rechts te gaan. In deze ruimte hangen wat algemene grote schilderijen van Anton Pieck met wat uitleg over wat er te zien valt. In de hoek staat een paal waarop een film te zien is met de geschiedenis van Anton Pieck en het museum. In het midden van de ruimte is een grote trap met rolstoellift die toegang biedt tot de kelder. Hier staat de oude etsprent die Anton Pieck zelf nog heeft gebruikt met aan de muur wat van zijn etsen.

De tijdelijke expositie: Sprookjes van Grimm

Nadat de kinderen van de scouting weg gingen zijn wij naar de bovenste verdieping gegaan waar de tijdelijk expositie was. Deze keer stond deze in het teken van sprookjes. In het verleden hebben hier twee tentoonstellingen gestaan over de Efteling en een over Ton van de Ven. De sprookjes tentoonstelling hadden ze leuk neergezet. Ze hadden telkens vier sprookjes-tekenaars gekozen uit verschillende periodes. Zo hadden we Anton Pieck, Lidia Postma, Charlotte Dematons en Philip Hopman. Hier hadden ze aan de muur van verschillende sprookjes de verschillende uitbeeldingen hangen. Verder stonden er nog kasten met veel (sprookjes)boeken waar Anton Pieck aan had meegewerkt.

Nadat we de tijdelijke expositie bekeken hadden zijn we het museum uitgelopen en zijn we naar de achterkant van het gebouw gelopen. Dit omdat we hadden gezien in de film dat hier een oud mooi bord hangt met het openingsjaar van het museum. Zelf vond ik de ingang van het Anton Pieck Museum nou ook niet bepaald Piecks maar de achterkant van het gebouw zag er wel zo uit. Verder zijn we nog een steegje ingelopen waar een steen is gelegd die verhaald over de opening van het museum. Na dit rondje museum zijn we verder nog de stad Hattem ingegaan en hebben we een bezoekje gebracht aan de oude molen die hier staat. Zelf heb ik erg genoten van dit bezoek, dat kwam niet als enige door het museum, want Hattem is gewoon een hele mooie plaats dat ook gewoon de moeite waard van het bezoeken is.

Jelmer

Een gedachte over “Sprookjes in het Anton Pieck Museum

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.