Sprookjesmusical Pinokkio bezoeken in het Efteling Theater

Op 25 oktober 2015 had ik de sprookjesmusical Pinokkio bekeken in het Efteling Theater. Dit was tevens mijn eerste keer in het theater. Lees hieronder wat ik ervan vond.

De cast en de eerste indruk van de zaal en/of foyer

Nadat er verschillende maanden gewerkt was aan de musical ging deze in première op 20 september 2015. De regie was in handen van Jerry Rijstenbil en de muziek kwam van Efteling huiscomponist René Merkelbach. De script- en liedteksten waren aan de hand van Allard Blom en de kostuums waren aan de hand van Carla de Kroon. De cast bestond uit Simon Zwiers (Gepetto), Alexandra Alphenaar (Fee Fay), Ara Halici (Constanzo en Signoro Pericolo), Barry Beijer (Vos en de Kat). Pinokkio werd gespeeld door Thijs Overpelt tijdens onze voorstelling. Verder waren er elke voorstelling 30 kinderen die eenmalig mochten meespelen in de voorstelling.

Voor mij was het de eerste keer dat ik het Efteling Theater bezocht. Toen we aankwamen in de foyer konden we tegen betaling onze jas ophangen in de garderobe. Verder was er nog een theatershop waar je trekpoppetjes, bekers, potloden, buisjes ‘magisch zaagsel’ en een cd kon kopen. De foyer was goed gevuld voor aanvang van de voorstelling en zag er daardoor gezellig uit.

Toen we naar de zaal liepen viel het me op dat er twaalf affiches hingen in de gang met reclame voor het marionettentheater van Constanzo, leuk detail! Als we binnen komen lopen zien we voor het eerst het toneel. Het rechterpodium bestaat uit een pier waar een kleine vissersboot aan ligt. Op het hoofdpodium zelf hangt aan een soort wolk een brief voor Fee Fay, verder zien we hier nog erg weinig. Op het rechterpodium staan een paar tonnen met wat netten.

De musical

*ONDERSTAAND STUK BEVAT SPOILERS VAN DE MUSICAL!*

Na een kleine toespraak van Pinokkio die gaat over telefoons die uit moeten, niet filmen, niet fotograferen en vooral niet liegen begint de voorstelling. We zien Fee Fay die erg zenuwachtig het podium opkomt om haar eerste opdracht te vervullen. Na deze proloog komen we aan op het dorpsplein waar het huisje van Gepetto staat en waar veel mensen komen met kapotte spullen. Tegelijkertijd komt Fee Fay aan omdat ze de opdracht heeft gekregen om een pop levend te toveren.

Als Pinokkio tot leven is getoverd moet hij van Gepetto naar school gaan. Onderweg naar school komt hij de Vos en de Kat tegen die hem proberen te verkopen aan marionettenspeler Constanzo. Als Pinokkio verkocht is voor twee dukaten komt er een shownummer naar voren onder de naam ‘Applaus’. Ondertussen raakt Gepetto bezorgd en gaat hij Pinokkio zoeken op zee met de boot die we aan het begin van de voorstelling op het rechterpodium zagen staan.

Pinokkio is met behulp van Fee Fay ontsnapt uit het marionettentheater en komt een geluk bij een ongeluk de stoet tegen van Signoro Pericolo die opweg zijn naar pretland. Pinokkio besluit mee te gaan maar komt er snel achter dat de kinderen als ze in Pretland zijn veranderen in ezels. Pinokkio besluit te ontsnappen en ziet geen andere keuze dan de zee in te duiken. Dit hebben ze mooi in scene gezet door vissen te laten zwemmen door de zaal met een handpop van Pinokkio ertussendoor. Per toeval beland Pinokkio in de buik van een monstervis (die er trouwens fantastisch uitziet!) en treft hij daar Gepetto. Na een leugentje om eigen bestwil niest de vis hen uit en belanden ze op het vaste land. Als ze weer terug zijn in de werkplaats verandert Fee Fay Pinokkio om tot een echte jongen en leven ze nog lang en gelukkig.

Met de musical Pinokkio laat de Efteling wel zien dat ze een lange weg belopen hebben met het theater. Als je deze musical vergelijkt met zijn voorganger (Sprookjesboom de musical – een wonderlijk muziekfeest) ben ik blij te zien dat ze het allemaal naar een hoger niveau hebben weten te tillen. Het decor is simpel maar efficiënt en mooi genoeg en laat precies zien wat nodig is. Daarnaast blijft het (net zoals meerdere mensen zeggen) jammer dat er geen livemuziek is. Dat voegt toch wel echt wat toe. De kostuums en lichtontwerp waren weer dik in orde als het aan mij lag en het enthousiasme van de toneelspelers was voelbaar. Al met al heb ik me prima vermaakt en is het zeker de €20,00 waard!

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.