Sprookjessprokkelaar de musical in het Efteling Theater

Pas op 30 september 2017 is de première van Sprookjessprokkelaar de musical. Toch heb ik al op 23 september tijdens de derde try-out de musical kunnen bekijken.

Binnenkomst

Na albijna een jaar niet meer in het Efteling Theater geweest te zijn kon ik nu weer een stap binnen zetten. Boven de ingang hebben ze weer een bord opgehangen van de musical en de vlaggen waren ook weer aangepast aan de nieuwe musical. Op het plein voor het theater stonden al wat tentjes voor de première. Aangezien het een try-out was waren er nog niet veel nieuwe souvenirs van de musical op een pin en een pen na. Er was ook nog geen cd of programmaboekje. Wel stond zoals vanouds Theaterportier Luc bij de ingang.

Tijdens deze voorstelling zijn ze helemaal losgegaan met het decor. Van de Efteling musicals die ik heb gezien had deze het mooiste decor, was er erg over te spreken! Ze hadden geen attributen op de zijpodiums staan maar dat hoefde ook niet wat mij betreft. Het script was geschreven door Mark van Haasteren. Sterre werd tijdens onze voorstelling gespeeld door Lilo van den Bosch. De Sprookjessprokkelaar/Opa Anders werd gespeeld door Diederik Rep die niet onbekend is in de Efteling Theaterproducties musicals. In de Sprookjesmusical Klaas Vaak speelde hij namelijk ook al Klaas Vaak zelf. De muziek werd verzorgd door René Merkelbach en de kostuums waren ontworpen door Carla de Kroon.

De voorstelling

*ONDERSTAAND STUK BEVAT SPOILERS VAN DE MUSICAL!*

Ons verhaal begint bij Sterre die in haar boek aan het lezen is die ze van haar overleden moeder heeft gekregen, ‘De onzichtbare wereld van vlinders en andere vladderaars’. Ze vertolken het lezen door dansers die sierlijke bewegingen maken op het podium en daarmee het verhaal proberen te verbeelden. Op de achtergrond zien we de Sprookjessprokkelaar wat takjes pakken en weer van het toneel afgaan. Als bij Sterre het boek plots kapot valt in haar handen roept ze opa welke er direct aankomt. Opa Anders ziet wat er gebeurd is en verteld Sterre over de Sprookjesbibliotheek. Sterre vraagt wat de Sprookjesbibliotheek is en opa begint te vertellen over graaf Stanislav die altijd opzoek was naar de meest wonderlijke verhalen en sprookjes. Tijdens een van zijn reizen kwam de graaf niet meer terug aangezien zijn schip gezonken was. De vrouw van de graaf had net een kindje gebaard en was woest op de graaf dat hij zijn verhalen boven haar en zijn eigen kind plaatste. Ze werd vervuld met wraak en verliet het kasteel voorgoed en verbande alle verhalen uit haar leven. Tijdens dit gebeuren staan opa Anders en Sterre op het rechterpodium en op het hoofdpodium wordt uitgebeeld wat er gebeurd is met de graaf en zijn vrouw.

Als Sterre en opa Anders aankomen bij het kasteel geeft opa Anders Sterre een takje waarmee ze de goede deur kan vinden. Met dit advies gaat Sterre het kasteel binnen. In de gangen hangen verschillende schilderijen. Een van die schilderijen komt tot leven en Willem van der Decken en Catharina van der Decken stappen eruit en begroeten Sterre. Ze zijn zo blij dat er weer iemand in het kasteel komt na al die jaren dat ze er een heus feestje van maken. Wat ik wel bijzonder vond was dat ze deze twee personages hadden uitgekozen om het duo te zijn dat wat humor in de voorstelling bracht. Na de kennismaking met het sprookje van de Vliegende Hollander probeert Sterre een andere deur waar ze in het verleden terecht komt. Hier ziet ze haar moeder weer die haar verteld over haar lievelingsboek. Na eventjes genoten te hebben van deze ruimte komt ze Joris en de Draak in een schilderij tegen. Joris wacht met een lans totdat de draak tevoorschijn komt. Sterre vraagt aan Joris of hij weet welke deur de deur naar de Sprookjesbibliotheek is. Hij weet het wel en wil net antwoord geven als de draak eraan komt. Joris gaat van het podium af en laat Sterre alleen achter. Sterre probeert op goed geluk een volgende deur en komt in het heden terecht. We zien een tweede Sterre met Opa Anders het podium opkomen. Ze leest in het boek en op het podium is een feest gaande. Ondertussen komt de overleden moeder van Sterre het podium op die haar verteld dat ze de deur naar de Sprookjesbibliotheek kan vinden. Nadat Sterre deze ruimte verlaten heeft, waarvan het me niet bekend is of het de toekomst of het verleden of iets totaal anders voorstelt is, komt ze elfenkoning Oberon en Titania van Droomvlucht tegen. Ze maken ruzie over een hulpje dat koning Oberon heeft ingehuurd. Aan de andere kant van het toneel is Joris weer die zich ook gaat bemoeien met de ruzie. Uiteindelijk vertelt Joris aan Sterre dat de Sprookjesbibliotheek moeilijk te vinden is aangezien het elke dag een andere deur is. Ze probeert nog twee andere deuren waar rook en vlammen uitkomen die haar laten schrikken. Na lang zoeken vind ze uiteindelijk de goede deur en komt ze aan in de Sprookjesbibliotheek. Hier krijgt ze van de Sprookjessprokkelaar een nieuw exemplaar van haar favoriete boek met een taak, ze moet het gaan delen met de dorpsbewoners. De Sprookjessprokkelaar vertelt dat hij tegenwoordig de sprookjesbibliotheek beheerd en aan zijn naam komt aangezien hij altijd veel takken nodig heeft om de bibliotheek warm te houden.

Als Sterre uiteindelijk in het dorp aankomt begint ze met voorlezen. Iedereen luistert naar haar verhaal maar in de hoek van het podium staat Stijn wie erg jaloers is. Hij pakt het boek van Sterre af en laat het aan zijn moeder zien. Deze schrikt ervan omdat ze hoort dat Sterre het boek uit de Sprookjesbibliotheek heeft. Ze spreekt een vloek uit waardoor er in geen een boek meer letters en cijfers staan. Hierdoor kan Sterre niet meer voorlezen en wordt Stijn weer populair. Stijn brengt het boek weer terug naar Sterre en deze schrikt er zo erg van dat ze het aan opa verteld. Deze heeft er wel een oplossing voor en gaat vermomd als Sprookjessprokkelaar naar de moeder van Stijn toe. Hij geeft haar wat takken en zegt dat ze het laatste sprookje moet gaan lezen. De moeder van Stijn schrikt ervan dat ze de Sprookjessprokkelaar ziet en gooit op aandringen de takken in het haardvuur. Het schilderij van graaf Stanislav dat boven de haard staat komt tot leven en erachter staat de graaf die zegt dat het hem spijt dat hij er niet meer is. Maar ook dat de Sprookjesbibliotheek voor iedereen weer beschikbaar moet zijn. De moeder van Stijn maakt de vloek ongedaan en belooft dat ze weer intrek neemt in het kasteel en dat iedereen de Sprookjesbibliotheek mag betreden. De laatste scene is in de Sprookjesbibliotheek.

Conclusie

Mijn verwachtingen van deze musical waren niet heel erg hoog aangezien ik al het een en ander gelezen en gehoord had over dat dit niet de beste Efteling musical was. Nu vond ik dat nog wel meevallen. Een veel gehoord kritiekpunt is dat het verhaal soms een beetje verwarrend is en daar kan ik nog wel inkomen met als hoogtepunt de kamer over het heden en het verleden. Ook kwam het einde van de musical vrij snel en abrupt. Was leuker als ze dat wat soepeler deden. Verder hielp het mij wel dat ik het boek van tevoren gelezen had. Als het vergelijkt met het boek is het een goede musical en hebben ze een paar leuke dingen toegevoegd.

Wat ik ook bijzonder vond was dat Willem en Catharina van der Decken als de komieken van de show werden neergezet. Je kan er veel mensen voor nemen en vond hun wel een bijzondere keuze. Was de musical dan niks? Neen! Het decor was echt prachtig vormgegeven en er werd leuk gebruik van gemaakt. Daarnaast zaten er wel leuke effecten in en de acrobatiek was soms leuk gedaan. De choreografie was ook echt leuk gedaan bij deze musical.

Al met al is het voor mij een prima musical en zou ik nog is terug willen komen puur voor het decor. Een tip, lees voordat je de musical bezoekt het boek of bekijk de film van de Sprookjessprokkelaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.