Tot 23:00 in de Efteling tijdens het Negen Pleinen Festijn

Nieuw dit jaar was dat het Negen Pleinen Festijn ook op de vrijdagen gevierd werd. Helaas kon ik als enige bij drie edities in juli aanwezig zijn aangezien ik de hele maand augustus stageliep. Lees hieronder mijn bevindingen van dit zomerse evenement.

Sommige pleinen zullen niet veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar. Deze behandel ik iets minder.

Begin van de avond

Aan het begin van elke avond rondom 18:00 start vanaf het Theaterplein de Bonte Stoet richting Symbolica. Vorig jaar hadden we het zonder deze stoet moeten doen en ik was dan ook erg blij dat de stoet deze editie weer terug was. In vergelijking met de vorige edities van het Negen Pleinen Festijn liepen er nu ook fanfares tussen de entertainers door die zorgden voor de muziek. Voor de gelegenheid werd er dus niet de instrumentale versie van het Negen Pleinen Festijn lied ingezet. Nieuw was ook dat vooraan de stoet O.J. Punctuel mee liep samen met Pardoes en Pardijn. Als de acts bij Symbolica aankomen splitsen ze op en vertrekken ze allemaal naar hun eigen plein. O.J. Punctuel blijft als enige staan voor Symbolica om met mensen op de foto te gaan en ze te wijzen op de protocollen van het paleis der fantasie. Zelf vond ik het wel aardig dat ze de fanfares hebben toegevoegd. In augustus kwamen er ook sommige bloemstukken te staan ter voorbereiding op het bloemencorso in Valkenswaard dat in het teken staat van 65 jaar Efteling. Maar zoals hierboven staat kon ik er in augustus niet bij zijn aangezien ik stageliep voor school. Gelukkig ga ik wel naar het bloemencorso dus zal je dan meer van mij horen over de praalwagens.

De stoet heb ik vanaf twee verschillende plekken gezien. Als eerste stonden we bij de watertafel op de Pardoes Prommenade en liepen we na de stoet richting O.J. Punctuel. De tweede keer stond ik bij het Theaterplein en toen de stoet was afgelopen zijn we achter de fanfares aangelopen richting Symbolica. Ook toen hebben we nog een keer bij O.J. Punctuel gekeken want dit blijft toch weer een fantastisch typetje gespeeld door Jeroen Verheij.

Witte Paard Plein

Op de eerste avond zijn we na O.J. Punctuel doorgelopen naar het Witte Paardplein. Waar hier vorig jaar een mislukte circusact te zien was hebben ze besloten voor deze editie Efteling Kids Radio erbij te betrekken. Hier zaten ook spelletjes tussendoor en ik had het geluk dat een van mijn metgezellen het mocht opnemen tegen een andere Efteling liefhebber tijdens een Efteling Quiz. Ze werden bijgestaan door de Gelaarsde Kat en Karen uit het sprookje van de rode schoentjes. Uiteindelijk bleef het gelijkspel tussen de twee Efteling liefhebbers en hebben ze beide een cadeautje gekregen. Na dit gezien te hebben zijn we verder gelopen naar het volgende plein.

Ton van de Ven Plein

Ook dit plein is compleet anders dan vorig jaar. Waar vorige edities de focus lag op Droomvlucht entertainment hebben ze het nu verschoven naar Raveleijn. Toen wij er aankwamen begonnen ze net met een zwaardvechtkunstpresentatie. Deze presentatie was wel leuk gedaan. Om het publiek heen stonden de vijf ruiters uitleg te geven en de goede zwaardvechter aan te moedigen. Na de zwaardvecht presentatie kon je nog op de foto met de ruiters en daarna begon er een klein bandje folkmuziek te spelen. Toen wij hierna stonden te luisteren begonnen ze de muziek uit de parkshow te spelen. Dit plein is tevens leuk aangekleed met aan de Station Marerijk zijde drie tentjes en wat hooibalen. Alles deed me een beetje denken aan dat het zo in het Archeon kon passen. Leuk!

Herautenplein/Sprookjesboom theater

Na het Ton van de Ven plein zijn we doorgelopen naar het Herautenplein. Hier is ten opzichte van vorig jaar niet veel verandert. De zandkabouters van Klaas Vaak geven nog steeds een pyjama party en om de zoveel tijd verteld Klaas Vaak een verhaal. Ook waren er weer wat Sprookjesbos bewoners. Ook kon je je hier tijdens de eerste edities laten schminken bij het kasteeltje van Sneeuwwitje. Later deze editie werd het verplaatst naar het Sprookjessprokkelaarprieeltje.

Wat wel anders was in vergelijking met vorig jaar was de show in het Sprookjesbos Theater genaamd een avond met wolf. Deze keer is het een eenmansactie gespeeld door Wolf. Wolf verteld namelijk hoe in zijn ogen het sprookje van Roodkapje werkelijk gegaan is. Natuurlijk klopt dit van geen meter en verspreekt hij zich soms, maar dit doet hij op een grappige manier door bekende Nederlandse liedjes te coveren met een eigen tekst. Misschien lag het er ook aan dat tijdens de show die ik keek mijn favoriete acteur speelde maar ik heb erg genoten van deze show. Hij was leuker dan vorig jaar.

Fata Morgana Plein

Dit plein is dit jaar helemaal op de schop gegaan. Waar vorig jaar dit plein tot mijn favoriete behoorde is hij een beetje gezakt. Natuurlijk maken de tapijtverkopers en IJsco Ali nog veel goed maar je mist hier wel Nadir. Natuurlijk snap ik wel dat Nadir weg is omdat het dezelfde acteur is die dit jaar O.J. Punctuel speelt. Daarnaast is in mijn ogen Nadir ook ten onder gegaan aan zijn eigen populariteit. Als mensen je hele act meezeggen snap ik dat hij ermee stopt. Maar het blijft een gemis en ik hoop dat deze act in de toekomst nog is terug zal komen.

Het plein stond dit jaar in het teken van goochelacts. We hadden Ali sterke VerhALI, Snelle Ali en Ali Magiali die wel leuk waren. Altijd leuk om te zien hoe simpele en doeltreffende goochelacts het publiek weten te betoveren!

Steenbok Plein

Het Steenbokplein is amper iets verandert ten opzichte van vorig jaar. Jurgen Freilich doet hier nog steeds zijn optreden alleen is de naam verandert van Schlager Festijn naar Familien Fest.

Stations Plein

Ook dit jaar stonden op dit podium de dames van Zang en Gelukkig. Ze zongen bekende liedjes afgewisseld met de mannen van Zang en Gelukkig dat nieuw was dit jaar. Verder kon je hier nog je haar laten doen bij een kapper die met luchtdruk werkte of een cartoon van jezelf laten tekenen bij een cartoonist waar vaak een lange rij voor stond.

Carnaval Festival Plein

Net zoals voorgaande jaren was ook dit jaar het Carnaval Festival plein mijn favoriet. Jelle Amersfoort trad hier weer met zijn band op met het Efteling Meezingfestijn. Dit jaar waren er weer nieuwe liedjes zoals een paar liedjes die door Jelle zelf zijn geschreven.

Vliegende Hollander Plein

Op het Vliegende Hollander Plein stonden net zoals vorig jaar Statige Stuurman, Beeldige Boegbeeld en de Koppige Koopman. Nieuw dit jaar was echter de Vergulde Verstekeling die ik zelf niet heel erg leuk vond. Dit was een levend standbeeld dat zo af en toe met zijn hoofd uit een ton kwam.

Nieuw dit jaar was de Pientere Pianist. Om de zoveel tijd kwam er een pianist aangelopen en begon verschillende (Efteling)muziekstukken te spelen op zijn piano. Als de pianist weg was stond er een bordje op de piano die uitnodigde om er zelf op te spelen. Leuk gedaan!

Piraña Plein

Dit plein is wat uitgedund in vergelijking met vorig jaar. Deze editie konden we genieten van een Mariachi en een Capoeira show. De Maya Danser van vorig jaar keerde niet terug.

Foodlaan

Ook tijdens deze editie was er op de speelweide een foodlaan. De opzet was iets anders vergeleken met vorig jaar. Nu ontbraken de eettentjes die Asian Streetfood en Ben&Jerry’s verkochten. In de plaats daarvoor kon je nu je eigen Magnum laten maken! Wil je meer weten over het horeca aanbod? Klik dan op de link hieronder.\

Lees ook: Horeca op de speelweide

Leukste editie?

Dit jaar was alweer de 4de editie van het Negen Pleinen Festijn (6de als je het Zeven Pleinen Festijn ook meetelt) maar was het ook de mooiste? Neen dat zeker niet. Naar mijn gevoel is er wat bezuinigd zo waren de rode neuzen niet bij het meezingfestijn en was het programma van het Piraña plein ook korter geworden. Natuurlijk weet ik dat het evenement nu ook op vrijdag gehouden wordt maar daar zou het entertainment niet onder te lijden moeten hebben. Verder mis je dat uurtje tussen 23:00 en 24:00 wel. Zo rond die periode begint het toch echt donker te worden en kan je foto’s maken van een mooi belichtte Efteling.

Maar was het dan allemaal drie keer niks? Neen ook dat zeker niet. Zo waren de Pientere Pianist en de Sprookjesboom show leuke nieuwe toevoegingen die ik hoop terug te zien in de editie van volgend jaar!

Jelmer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.