Vaarwel Efteling Muzikanten

Op 31 januari 2016 werd het laatste optreden van de Efteling muzikanten uitgevoerd. Deze entertainment act die al 8 jaar in het park speelt stopt per direct met hun optredens. Veel Efteling liefhebbers vinden dit hartstikke jammer en gaan kijken bij het laatste optreden van de Efteling Muzikanten, zo deed ik dat ook.

Seizoensband

Sinds 2004 spelen de Efteling Muzikanten, toen beter bekend als de Lenteband, Zomerband, Herfstband of Winterband in het park. De muzikanten wisselden af en ze speelden sommige liedjes die ze tot voorkort nog steeds speelden zoals ‘het dorp’. De Efteling maakte toen nog onderscheid tussen de verschillende seizoenen en de pakken van de muzikanten werden gethematiseerd naar het jaargetijde. In de lente hadden ze de kleur groen, in de zomer kleur geel, herfst had rood en winter blauw. Ze hadden als muziekinstrumenten een saxofoon, accordeon, gitaar en een klein drum setje dat je om je middel kan slaan (vergelijkbaar met de drummer van de Harmonie van Drie). De entertainment act werd geheel verzorgt door de Efteling en niet door en extern bedrijf zoals nu. In 2008 werd deze entertainment act met een andere naam voortgezet, namelijk als de Efteling Muzikanten. Zelf vind ik deze naam beter passen bij een Eftelingse entertainment act, de kleding is ermee ook op vooruit gegaan.

Efteling Muzikanten

In 2008 verving de Efteling de Seizoensband voor de Efteling Muzikanten. Deze entertainment act werd verzorgd door de Slampampers uit Eindhoven. Het team van muzikanten bestaat uit 15 leden en ze zijn elke dag te zien in de Efteling op verschillende plekken. De muzikanten hadden leuke en komische liedjes zoals de Sprookjesdans (bekend uit het Sprookjesfeest) en Kapitein Willem van der Decken. Hiernaast speelden ze ook niet Efteling nummers zoals Fireflies, Salam Aleikum, Perfect! en nog veel meer. Bij de ingang kon je o.a. nog het welkomstlied Welkom in de Eftelingeling en Welkom in de Winter Efteling horen. Deze nummers waren erg leuk om te horen. Het is voor mij toch een raar gevoel dat na zoveel jaar deze nummers gehoord te hebben ze uit het park verdwijnen.

De muzikanten hadden tijdens het normale seizoen vrolijke kostuums met kleine details van muziekinstrumenten. Elke muzikant had een ander kleurenschema op zijn kostuums maar ze droegen toch allemaal dezelfde kleuren. Geel, rood, blauw en groen waren de kleuren. In de winter Efteling droegen ze een blauw kostuum met dezelfde details en een paar strepen paars. In deze kostuums hebben ze hun laatste optreden gedaan. Dan rest er nog één ander kostuum en dat dragen ze tijdens het Negen Pleinen Festijn als ze spelen op het Witte Paard plein samen met het Swingend Sentiment. Dit kostuum heeft de kleuren rood, groen en zwart en pas perfect bij de kleding van het Swingend Sentiment. Wel is het zo dat als ze op het podium staan ze helaas minder contact hebben met het publiek. Zelf vind ik de kostuums stuk voor stuk geslaagd, mooi Eftelings, vrolijk en speelt met de beleving van de gast. Erg jammer dat dit beeld ook voorgoed weggaat.

Laatste optreden

Op 31 januari 2016 om kwart over vier melden veel Efteling liefhebbers zich bij Station de Oost om het laatste optreden te kunnen kijken van de Efteling Muzikanten. Zelf was ik samen met wat andere Efteling liefhebbers eerder aangekomen om een deel van het een na laatste optreden te kijken. Ook sommige bandleden die deze dag niet hoefden te spelen kwamen kijken naar het laatste optreden van hun bandje. In dit een na laatste optreden kwamen Kapitein Willem van der Decken en nog wat andere liedjes voorbij. Dit optreden was al drukbezocht en de muzikanten vonden het een grote eer dat er zoveel mensen waren gekomen. In de pauze tussen de twee optredens kwamen voor mij weer erg veel mensen langs die ik al lang niet meer had gezien. Mensen moesten op de tafels buiten met hun paraplu staan om het laatste optreden te kunnen bekijken! De muzikanten kwamen eraan en er verzamelde al snel een groep liefhebbers om hen heen. In het begin stonden er 15 film/fotocamera’s voor de muzikanten maar dit werden er al snel minder. Ze begonnen Salam Aleikum, Blue Moon, Zeg Roodkapje waar ga je heen, Jokie en Jet gaan de wereldrond en nog wat andere liedjes te spelen. We sloten af met de beste taartenwave die ze ooit hadden gehad en toen was het afgelopen. Onder bulderende applaus namen we afscheid van de muzikanten. Je kon zien dat de saxofonist en de drummer er moeite mee hadden om hun tranen in te houden toen ze hun spullen opruimden. Veel liefhebbers gaven hun een hand, bedankten hen voor alle mooie optredens en gingen langzaam weg. Zelf kwam ik even langs hun en zag ik dat ze al wat bloemen hadden gekregen. Ik ging voor de laatste keer met hen op de foto en bedankte ze voor alle mooie optredens, je kon zien dat dit de saxofonist erg goed deed. Zelf bleef ik met nog wat anderen totdat de muzikanten weg gingen. We hadden als liefhebbers een soort pad gemaakt waar ze door heen konden lopen en met zacht geklap verlieten ze toch echt voorgoed het entertainment programma van de Efteling.

Vervangers?

Nu de muzikanten het toneel hebben verlaten verwachten we er iets nieuws voor terug. Sprookjesboom en Jokie waren grote kanshebbers omdat deze toch erg aanslaan bij de kleine kinderen. Gelukkig heeft de Efteling gekozen voor Efteling personages. Deze personages kennen we natuurlijk uit het Sprookjesfeest, de voorloper van de huidige Sprookjesboom voorstellingen in het openluchttheater. We kunnen met deze personages op de foto bij de hoofdingang.
Het betekent helaas wel dat de Efteling sinds lange tijd niet meer over een eigen band beschikt. We zullen dus minder muziek en liedjes gaan horen in het attractiepark. Nu is mij verteld dat in afzienbare tijd de Efteling hun entertainment op de schop gaat doen waarvan het verdwijnen van de Efteling Muzikanten stap één was. Nu ben ik benieuwd wat ze allemaal nog gaan veranderen. Maar voor hier stop ik weer met kletsen bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Jelmer

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.