Verrassingen van de Winter Efteling

De Winter Efteling ’17-’18 komt langzaam tot zijn einde. Het leek me daarom goed om eens terug te kijken naar deze editie. Het was dan niet de beste editie maar er zijn mij zaken opgevallen die me vorige edities ontschoten waren en welke ik leuk vind om te vermelden, kleine verrassingen zeg maar.

Een vernieuwde ijstent

Een veel gehoorde kreet uit de Pagode dit jaar was dat er een circus was neergestreken in het park. Maar niks is minder waar want het is de nieuwe tent waar deze editie het IJspaleis in gevestigd is. Niet als enige is er een nieuwe tent, maar daarnaast is het hele interieur opgefrist wat de sfeer in de tent ten goede is gekomen. Bij binnenkomst loop je het paleis binnen van Kendrik de Vuurprins en Jelka de Sneeuwprinses. Op de bevroren paleisvijver kan je nu schaatsen en er is ook een heuse bandenglijbaan te vinden. In het IJspaleis vinden verschillende keren per dag het Winterfeest plaats. Dit gebeurd op een interactieve dansvloer en vertelt het verhaal van Kendrik de Vuurprins en Jelka de Sneeuwprinses, de twee hoofd figuren van de Winter Efteling. In de loop van de dag lopen deze ook langs de vreugdevuren om het verhaal aan de bezoekers kenbaar te maken. Het winterfeest in het IJspaleis is wel de hoofd act van deze twee personages.

Ikzelf ben geen held op schaatsen dus dat heb ik aan mij voorbij laten gaan. Wat wel een fijne update heeft gekregen is de Bandenbaan. Waar je hier vroeger niet meer vanaf mocht als je boven de 12 jaar was, mocht je dat nu wel. Dit heb ik natuurlijk ook uit geprobeerd. Boven heb je een mooi uitzicht over het IJspaleis en voordat je het weet ben je naar beneden gegleden. Een keertje vooruit, een keertje achteruit en zelfs een keertje met een grote draai die een medewerker aan de band gaf. Het kon allemaal en het is zeker leuker dan je denkt.

Extra winterse attracties

Naast het IJspaleis was het Kinderspoor weer omgetoverd tot Langlaufbaan ’t Hijgend Hert. Een paar edities geleden heb ik hier al gelanglauft en dat laat ik bij die ene keer. Na overleg met een medewerker was er geregeld dat ik langs de baan mochten lopen in plaats van het te langlaufen. Gaf weer een leuke mogelijkheid om op attractiegebied te komen waar je normaal te oud voor bent.

Nieuw dit jaar was ook het Rodeo Eland. Hier ben ik één keer op geweest en nou dat heb ik geweten. Het was een van de eerste dagen van de Winter Efteling en volgens mij heb ik de blauwe plek nog steeds op mijn buik staan. De medewerker die de attractie bestuurde had deze redelijk ruw ingesteld voor mij en ja dat heb ik geweten. Gelukkig stond hij voor kinderen minder hard. Verder stond op het Steenbokplein ook dit jaar de Foto Finish. Leuk detail was dat je nu op de foto kon met de Bob en de Python welke allebei gesloten waren tijdens de Winter Efteling.

Als de avond valt dan is de gevel van Villa Volta onderdeel van de Magische Illusie. Waar vroeger ook de gevel van de Vliegende Hollander en de gang bij het Spookslot bij hoorden zijn deze een aantal edities terug al weggehaald, jammer vind ik. De show bij Villa Volta blijft natuurlijk leuk om naar te kijken en is ijzersterk. Je komt er elke keer weer voor terug.

Weinig nieuw entertainment

Vlak voor de Winter Efteling begint wordt altijd halsreikend uitgekeken naar het moment waarop bekend wordt wat het entertainment van deze Winter Efteling wordt. Aangezien de Vliegende Hollander, de Bob, de Piraña en de Python gesloten zijn, wordt er altijd extra veel entertainment ingezet. Helaas leek deze editie veel op zijn voorgangers en kon ik maar één nieuwe entertainment act ontdekken. Op het Ruigrijkplein stond dit jaar d’Ouwe Liefde. Cornelis en Louisa speelden op een piano en zongen bekende zeemansliedjes. Het verhaal gaat dat de twee uit taveerne d’Ouwe Liefde komen, het meest linker huisje in de gevelrij van de Halve Maen. De entertainment act was leuk om eens een keer te zien maar daarna kom je er al snel achter dat ze elke keer dezelfde grappen maken. Hierdoor kwam het erg geprogrammeerd over en zat er weinig variatie in. Had veel beter gekund. Leuk om naar te kijken maar daar blijft het dan ook bij, geen herhalingsfactor voor mij.

Eenzelfde act met weinig herhalingsfactor blijven Zang en Gelukkig. Ik had deze nog nooit kunnen zien omdat er niemand was die mee wou. Het acapella groepje heeft onder Efteling liefhebbers dan ook de bijnaam Zang en Ongelukkig mee gekregen. Nu heb ik geen verstand van zingen en muziek maar ik vond het allemaal nog best leuk en mooi klinken. Het is een kwestie van smaak maar het was niet vals. Bij het optreden waar ik keek was er geen nootje fout kan ik jullie zeggen.

 

Een groot gemis waren de Efteling Eskimo’s. Dit jaar stonden op het Reizenrijkplein in plaats van de eskimo’s de Efteling Muzikanten. Elke keer als je naar deze entertainment act kijkt blijft het jammer dat ze niet elk weekend in de Efteling optreden zoals vroeger. Maar des te blijer ben ik dat de Efteling ze tijdens de Winter Efteling toch weer heeft terugvraagt. Natuurlijk kunnen ze het gemis van de eskimo’s niet tenietdoen maar kom op, iets is beter dan niets!

Lees ook: vaarwel Efteling Muzikanten

In het Marerijk waren er ook weer, zoals vanouds, de Lichtpuntjes te zien. Deze entertainment act blijft toch wel mijn favoriet van de Winter Efteling. Vooral in de avond, lekker om bij een kampvuur te zitten en gezellig naar de muziek te luisteren. Het heeft iets warms, I love it!

Naast de Lichtpuntjes ben ik toch ook altijd te spreken over de Wintermirakels en het Winterlicht. Deze twee acrobatische entertainment acts zijn niet zo groot als de boven genoemde maar juist omdat ze zo kleinschalig zijn maakt het ze leuk om naar te kijken. De dramatische muziek, waar ik erg fan van ben (wanneer komt de cd Efteling?) in combinatie met de bewegingen blijven een lust voor het oog.

Naast deze speciale Winter Efteling entertainment acts zijn er natuurlijk ook winterse voorstellingen van Sprookjesboom en Jokie en Jet. Bij de Sprookjesboom vond ik de show van het hoogseizoen leuker en Jokie en Jet zijn wel aardig gedaan. O.J. Punctuel was er ook tijdens de weekenden, deze keer gespeeld door drie verschillende personen.

Veel decoratie

Om toch een goed verschil te maken tussen de normale Efteling en de Winter Efteling zijn er op verschillende plekken winterse decoratie aangebracht. De meeste van deze decoratie was te vinden in het Sprookjesbos en het Volk van Laaf. Vorige edities heb ik er niet echt op gelet en daar bracht ik afgelopen vrijdag verandering in. Toen ben ik het Sprookjesbos ingelopen en heb ik expres gezocht naar de winterse decoratie. Het viel me toen pas op hoeveel extra decoratie er eigenlijk is. Denk maar is aan de vuurwerkpijlen bij Repelsteeltje en de guirlandes overal bij het Herautenplein. Vrouw Holle lag er als enige niet zo netjes bij deze Winter Efteling. Dat was de reden dat ik het vergeten was om park met een bezoekje te vereren toen er sneeuw lag .

Lees ook: Winterse horeca ’17-’18 testen

Naast het Sprookjesbos is er ook extra decoratie toegevoegd in het Volk van Laaf. Hier werden vroeger de Laafse Winterspelen georganiseerd, wellicht was er daarom zoveel Winter Efteling decoratie in het Lavenlaer. In het Leerhuys zijn zelfs Laafse skiën te vinden. Heb me er wel over verbaast hoeveel extra decoratie er in dit hoekje staat.

Naast het Sprookjesbos en het Lavenlaer was het park maar op sommige plekken extra aangekleed. Denk hierbij aan de 3D-Knipkaarten die langs het pad staan dat van Hartenhof naar het Marerijk loopt. Of wat dacht je van de vele blauwe cadeautjes en de vele lampionnen die overal hangen. Het geeft wel wat sfeer maar om eerlijk te zijn had ik er iets meer van verwacht.

Al met al was het niet de beste Winter Efteling maar ik heb wel het gevoel gehad alsof ik alles eruit heb gehaald wat erin zat. Dat was voor het eerst en daarom kan ik zeggen dat dit de Winter Efteling is geweest waar ik het meeste van heb genoten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.