Voorleesdag in de Efteling

In plaats van de taalweken organiseerde de Efteling in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven op 11 november 2017 een voorleesdag. 

De voorleesdag

Verdeeld over de dag lazen er acht verschillende bekende Nederlanders voor. Ze lazen in koppels van twee, twee sprookjes voor. Dit deden ze in het openluchttheater van het Sprookjesbos na afloop van de Sprookjesboom Show.
Bij binnenkomst van het park werden er flyers uitgedeeld waarop de showlocatie en tijden stonden. Jammer genoeg liep het overgrote deel van de menigte voorbij de medewerker, die deze uitdeelde. Waardoor veel bezoekers niet wisten dat er werd voorgelezen.

Bekende Nederlanders lezen voor

Er waren vier verschillende voorlesssessies die elk een half uur duurden. Natuurlijk is dit veel te veel om in een dag aan te horen dus daarom heb ik besloten eerst het park in te gaan en naar de laatste twee sessies te gaan.

In de eerste sessie lazen Jelka van Houten en Meester Bart voor, en in de tweede sessie Janneke Schotveld en Jo van Egmond. Het is mij niet duidelijk of Jo van Egmond ook echt voorlas want ze stond niet aangekondigd op de flyer.
Tussen 14:30 en 15:00 lazen Froukje de Both en Bas Muijs voor. Ze lazen om de beurt de sprookjes Holle Bolle Gijs en Repelsteeltje. Tijdens deze voorleessessie was er veel publiek en stond achter de twee voorlezers een doek met reclame voor de Stichting Lezen & Schrijven.

Lees ook: Laatste weekend van de taalweken in de Efteling

Bij de laatste voorleessessie lazen rapper MASSIH en Inge Ipenburg voor uit de Nieuwe Kleren van de Keizer en Roodkapje. Tijdens deze sessie begon het te regenen en daardoor dropen erg veel mensen af. Gelukkig zat ik op een redelijk beschut stukje van het theater en heb ik naar een (onder de paraplu zittende) MASSIH zitten luisteren. Uiteindelijk waren er maar 10 mensen die allebei de sprookjes hebben geluisterd vanwege het weer.

Taalweken of toch liever een voorleesdag

Dit was de eerste keer dat er in de Efteling een voorleesdag georganiseerd werd. Sinds 2013 werden er al wel de taalweken georganiseerd waar elk weekend vier BN’ers voorlazen. Deze taalweken hadden mijn voorkeur boven deze voorleesdag omdat er tijdens de voorleesdag net teveel werd voorgelezen. Tijdens de taalweken was het wat meer verspreid en dat is wat fijner.
Verder viel het me op hoe weinig mensen er van deze dag afwisten in de Efteling. De meeste mensen hadden niet door dat er een voorleesdag was. Ik moet ook toegeven dat ze het wat beter hadden kunnen promoten, gemiste kans. Al met al ben ik wel benieuwd waar ze volgend jaar mee komen.

Een gedachte over “Voorleesdag in de Efteling

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.