Waarom Halloween wel in de Efteling past

De jaarlijkse traditie van Halloween is weer gekomen. Vele attractieparken toveren hun park om tot een heus griezelpark. De Efteling doet hier als een van de weinige grote parken in West-Europa tot nu toe niet aan mee, wat erg jammer is. Want de Efteling kan best veel doen met Halloween.

Waarom de Efteling niet aan Halloween doet

Tijdens de vragenronde met de directie van de Efteling in 2014 gaf Fons Jurgens aan dat de Halloween evenementen zoals Walibi Holland (Halloween Fright Nights), Disneyland Paris (Disney’s Halloween Festival) en Europa-Park (Traumatica)  commercieel een groot succes zijn. Toch zag hij de combinatie van de Efteling en Halloween niet zitten. De uitstraling van Halloween zou niet in het huidige park passen.

In 2013 hield de Efteling een personeelsuitje in het thema van Halloween met professionele acteurs, kettingzagen en vlammenwerpers. Op dit evenement kwamen veel positieve reacties van de medewerkers.

Halloween past perfect in de Efteling

Veel liefhebbers (waaronder ikzelf) zouden Halloween graag in de Efteling georganiseerd zien worden. Zelf ben ik het dan ook niet eens met de reden van Fons Jurgens. Zo lenen verschillende attracties en/of sprookjes zich perfect om bij te griezelen. Neem als voorbeeld het Spookslot. Zet hier IJzige IJsbrand voor die zich al eerder heeft bewezen bij het grote publiek. Ook zou je het leuk kunnen combineren met de Magische Illusie op Villa Volta en in de gaanderij van het Spookslot. Verder zouden er verspreid door het park wat mistmachines kunnen staan. Met deze kleine aanpassingen zou je al een compleet andere sprookjesachtigere Efteling Halloween kunnen organiseren.

Niet alleen het Spookslot leent zich perfect voor het griezelen. Wat denk je bijvoorbeeld van acteurs die rondlopen als de Bokkenrijders uit Villa Volta. Daarnaast zou je ook verschillende sprookjes tot leven kunnen laten komen. Zoals de stiefmoeder uit Sneeuwwitje die voorbijgangers een appel aanbiedt of de poortheks weer tot leven laten komen. Daarnaast zou de wolf hier ook perfect in het rijtje passen. Het voordeel hiervan is dat deze acteurs bekend zijn in het park, dat de kostuums aanwezig zijn en dat het een relatief kleine inspanning is om het te realiseren.

De Efteling heeft de wens uitgesproken om de bezoekers beter te kunnen verspreiden over het jaar. Dit hebben ze onder andere al geprobeerd met het introduceren van het Midsummer Festival. Halloween zou een perfect evenement kunnen zijn om bezoekers wat meer te verspreiden. Als de Efteling dan ook aan een avondopenstelling zou doen zouden ze zeker meer bezoekers kunnen trekken.

Waar de Efteling goed over moet nadenken is wat voor soort Halloween ze zouden willen. Ik krijg meer het gevoel dat de Efteling heeft gekeken naar de Halloween evenementen zoals Walibi Holland heeft met echt “schrik” Halloween. Dit soort Halloween praktijken zie ik ook niet zo snel in de Efteling verschijnen. Maar als de Efteling gewoon keek naar een mooi Halloween met acteurs en thematisering in het park. Dat zou perfect in het park passen.

Foto’s geven een impressie dat er wel wat angstaanjagende dingen in de Efteling te vinden zijn.

7 gedachten over “Waarom Halloween wel in de Efteling past

  1. Halloween is een Amerikaanse traditie. De Efteling is puur Nederlands. Qua sfeer rijmt het totaal niet. Je zou het kunnen proberen met oorspronkelijke Nederlandse feesten die verwant zijn aan Halloween.

    1. Walibi, Avonturenpark Helledoorn enzovoort zijn ook Nederlandse parken, en daar doen ze het ook. Het hoeft van mij helemaal niet zo schrikachtig te zijn, maar de Efteling leent zich er wel voor vind ik.

  2. Ja ik denk dat de Efteling best wel iets zou kunnen doen zoals bijvoorbeeld Disneyland Parijs doet met de Mickey’s not so scary Halloween show.

  3. Leuk idee! Nu is het alleen nog hopen dat de Efteling dit leest en iets gaat proberen! Het hoeft niet met spookhuizen of experiences zoals bij HFN, maar gewoon een paar acteurs in sprookjesrollen en wat spannendere muziek afspelen in het park.

  4. Ik heb een bloedhekel aan die Amerikaanse Halloweentoestanden in pretparken en mijd ze dan ook als de pest rond die periode. Laat de Efteling maar terug een sprookjesachtige winterefteling voorbereiden. Of een lentefestival rond massa’s vrolijk bloeiende bollen …..

  5. Ben het wel met het verhaal van Jelmer eens, denk dat het best mogelijk is en laat de Efteling het dan ook gelijk niet te dramatisch doen en het leuk en sfeervol houden. Peil de mening van de bezoekers, mischien kunnen ze het per jaar als het aanslaat op een plek doen bijvoorbeeld eerst spookslot,dan villa volta, etc.

  6. Halloween Fright Nights van Walibi doet het ook erg goed, dus waarom zou de Efteling dit ook niet kunnen doen. Kijk eens hoeveel mensen erop af komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.